X

Πιθανό «Παρίσι 3» εάν επιμείνει η τρόικα σε δημοσιονομικό κενό και ασφαλιστικό

Με τις διαπραγματεύσεις των Παρισίων να βγάζουν "γκρι καπνό" από τη βίλα Σαιντ, το ενδεχόμενο επιστροφής στη γαλλική πρωτεύουσα σε λίγες μέρες είναι ανοιχτό.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Η τρόικα επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό και το ασφαλιστικό, συνεχίζονται από σήμερα οι σκληρές διαβουλεύσεις με τους δανειστές στο "σκληρό" EuroWorking Group, για εξεύρεση λύσης και θετική αξιολόγηση του ελληνικού Προγράμματος.

Έτσι μετά την δυστοκία από την πλευρά της τρόικας στην Γαλλία, τώρα οι ευρωπαϊκές συνεδριάσεις και η οικονομική διπλωματία αναμένεται να παίξουν το δικό τους ρόλο, για να κλείσει το χάσμα των δύο πλευρών.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 εκπρόσωπος του Ταμείου “είχαμε εντατικές και εποικοδομητικές συζητήσεις στα θέματα κλειδιά των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της επιθεώρησης. Θα συνεχίσουμε το διάλογο και ο στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της επιθεώρησης”.

Σήμερα το πανίσχυρο Euro Working Group θα προετοιμάσει το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.  Μάλιστα ανάμεσα σε αυτά τα δύο ραντεβού ορισμένοι κύκλοι διακινούν το σενάριο νέων επαφών με την τρόικα στο Παρίσι την ερχόμενη Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση για την αξιολόγηση "στο παρά ένα" και την ένταξη στη συνέχεια στη γραμμή ECCL (αντί για την παράταση του μνημονίου) από 1ης Ιανουαρίου.

Αναμφισβήτητα τα μάτια είναι στραμμένα στο επόμενο βήμα στη συνεδρίαση του Euro Working Group, όπου εκτός των άλλων θα συζητηθεί και η επόμενη ημέρα, μετά το τέλος του προγράμματος. Πάντως ακόμα παράγοντες στο Βερολίνο αλλά και στην Αθήνα θεωρούν ότι παρά το αδιέξοδο τελικά, θα βρεθεί λύση, έστω και αν αυτή σημαίνει πολιτική παρέμβαση και συμφωνία στα ανοιχτά ζητήματα.

Μετά απο τις μαραθώνιες και λίγο ως πολύ αδιέξοδες συζητήσεις στο Παρίσι, η Αθήνα διαφαίνεται ότι θα πιεστεί μέχρις εσχάτων προκειμένου να αποδεχθεί ή τη μείωση των κυρίων συντάξεων ή την κατάργηση του ειδικού χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά, έτσι ώστε να "τρεξει" η αξιολόγηση. Πάντως η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι ¨όλα εχουν τα όρια τους¨.

Στο Ασφαλιστικό η τρόικα πιέζει στην αύξηση των ελαχίστων ετών ασφάλισης στα 20 έτη, αλλαγή που θα επηρεάσει τους κάτω των 40 ετών εργαζόμενους, ενώ επιπλέον η τρόικα ζητά οι συντάξεις να παραμείνουν, "παγωμένες" για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Οι επικεφαλής της τρόικας επιμένουν ότι του χρόνου πρέπει να υπάρχουν αποθεματικά στον προϋπολογισμό 1,2δις ευρώ, που η ελληνική πλευρά το θεωρεί παράλογο, αφού στηρίζεται σε λανθασμένες εκτιμήσεις. Επιχείρημά τους το γεγονός ότι φέτος είχαμε 1 δις ευρώ αποθεματικό , αλλά και ότι η είσπραξιμοτητα στον ΕΝΦΙΑ  θα ξεπεράσει το 75%, κι όχι 66% όπως λέει η τρόικα. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα με εκκρεμούσες 4 δόσεις μέχρι τώρα ειναι 44% με το ποσό των 1,147 δισ. ευρώ ήδη να είναι στα ταμεία

Πάντως όπως όλα δείχνουν αυτό που κολλάει την όλη διαπραγμάτευση είναι η στάση του ΔΝΤ, που για να διασφαλίσει τα ποσά που έχει δανείσει στην Ελλάδα, θέλει ρόλο και στην επόμενη φάση και έτσι δεν αποκλείεται να κάνει χρήση του καταστατικού του και να ζητήσει από την ΕΕ να εγγυηθεί το χρηματοδοτικό κενό που ήδη τρέχει αλλά κανείς δεν παραδέχεται.

"Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μακρά παράταση του προγράμματος" ξεκαθάρισε την Τετάρτη στο Bloomberg κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες ότι το σενάριο μιας μικρής παράτασης θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό ως "λύση ανάγκης" από την ελληνική πλευρά.

Με αυτά τα δεδομένα αποκτά ειδικό ενδιαφέρον η εισήγηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη στο ραντεβού Σαμαρά-Βενιζέλου που αρχίζει στις 10.00 στο Μέγαρο Μαξίμου και όσα θα συμβούν μετά από αυτό στις επαφές που συνεχίζονται.