X

WSJ: Στο τραπέζι η παράταση του ελληνικού προγράμματος

Γράφουν για πιθανή παράταση του ελληνικού προγράμματος από 1 έως 6 μήνες.

Ant1news



Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας κοιτάζουν προς μία επέκταση του ελληνικού προγράμματος έως και έξι μήνες, επισημαίνει η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της, επικαλούμενη δηλώσεις δύο αξιωματούχων της Ευρωζώνης, που μίλησαν την Τετάρτη μετά την ολοκλήρωση των διήμερων επαφών της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Παρίσι.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι οι συναντήσεις των δύο πλευρών επι γαλλικού εδάφους απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία και πως ένας εκ των αξιωματούχων σημείωσε ότι η τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) κλίνει προς μία εξάμηνη παράταση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος. Το ΔΝΤ και η Γερμανία στηρίζουν την άποψη αυτή, επιβεβαίωσε ο άλλος αξιωματούχος, σύμφωνα με την WSJ.

Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος, σημειώνεται ότι για να λάβει την παράταση του προγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τη ζητήσει επίσημα έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, όπως δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος. «Αυτό θα δώσει επαρκή χρόνο στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης για την έγκριση της παράτασης πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων», τονίζεται. 

Η προθεσμία αυτή ισχύει και στην περίπτωση της αίτησης, που τώρα φαίνεται απίθανη, για μία νέα προληπτική πιστωτική γραμμή, εφόσον οι πιστωτές της Ελλάδας ολοκληρώσουν την αξιολόγηση έγκαιρα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. 

Μία άλλη επιλογή, εάν δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, είναι να δοθεί στην Ελλάδα μία «τεχνική» παράταση του προγράμματός της για έναν μήνα και να λάβει τον Φεβρουάριο την προληπτική πιστωτική γραμμή, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, που επικαλείται η εφημερίδα.

Την ίδια ώρα δημοσίευμα του Bloomberg επισημαίνει ότι δύο πλευρές «έφυγαν από το Παρίσι έχοντας λίγα να επιδείξουν, μετά από την αποτυχία τους να σπάσουν το αδιέξοδο σχετικά με τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας». Στο δημοσίευμα, που επικαλείται αξιωματούχο της κυβέρνησης, σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά θα δεχθεί μόνο μία παράταση τεχνικής φύσης μερικών εβδομάδων ή το πολύ ενός μήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση.

Σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία μικρή παράταση για τεχνικούς λόγους.