X

Σε παράταση του μνημονίου οδηγεί η σκληρή στάση της τρόικας

Στον απόηχο της συνάντησης στο Παρίσι συνεδρίασε στις Βρυξέλλες η ομάδα εργασίας του Eurogroup .

Ant1news


Αναλυτική συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα έγινε στην αποψινή συνάντηση του EuroWorkingGroup στις Βρυξέλλες.  

Αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει αισθητή πρόοδος σε μία σειρά από τομείς αλλά και ότι σε άλλους τομείς υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση.

Τα μέλη του EuroWorkingGroup ζήτησαν από την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση να εργαστούν εντατικά έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο.

Αναθερμάνθηκε, πάντως η προοπτική παράτασης του ευρωπαϊκού σκέλους του υπάρχοντος προγράμματος, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, μετά την άτεγκτη στάση της τρόικας στο Παρίσι, που αυξάνει τα αδιέξοδα και μειώνει τις πιθανότητες να εξευρεθεί λύση για τη μετά μνημόνιο εποχή μέσα στο Δεκέμβριο.

Η τρόικα επιμένει να ζητά μέτρα ώστε να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό κοντα στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Απέρριψε τα περισσότερα μέτρα που7 αντιπρότεινε το ΥΠΟΙΚ και αξιώνει αύξηση των ορίων  ηλικίας για κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 20 χρόνια από 15 που είναι σήμερα. Επίσης μείωση έως και 20% των κύριων και επικουρικών συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά αλλά και να μπουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στις 100 δόσεις.