X

Ιεράπετρα: Εδώ φιλοξενούνται οι μετανάστες

«Καταφύγιο» στο κλειστό γυμναστήριο Ιεράπετρας βρήκαν οι μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο που έμεινε ακυβέρνητο νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Ant1news

Προσωρινή φιλοξενία στους ταλαιπωρημένους μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο «Baris» θα προσφέρει για τις επόμενες ημέρες το κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας.

Εκεί μεταφέρθηκαν οι μετανάστες αφού αποβιβάστηκαν από το πλοίο, μετά τους απαραίτητους ιατρικούς ελέγχους που έγιναν πάνω "Baris" από ομάδα γιατρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο συνολικός αριθμός των ατόμων που επέβαινε στο πλοίο είναι 595 άτομα. Από αυτούς περίπου οι 350 είναι από τη Συρία και οι 20 από την Παλαιστίνη. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για πολιτικούς πρόσφυγες και έτσι, από αύριο κιόλας, μπορεί να τους δοθούν οι σχετικές άδειες εξάμηνης διάρκειας, για να ταξιδέψουν προς το μέρος που οι ίδιοι επιθυμούν. Οι υπόλοιποι μετανάστες προέρχονται απο το Ιράν , το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Συγκλονιστική είναι η αφήγηση του διασώστη-δύτη Νίκου Λαμπράκου, ο οποίος περιγράφοντας τις σκηνές που αντίκρισε ανεβαίνοντας στο πλοίο ως εξής «είδαμε κορμιά ακρωτηριασμένα, ήταν φοβερές οι εικόνες, πολλά παιδάκια μας έρχονταν αγκαλιά, πολλοί έκλαιγαν μέσα στα αμπάρια. Κάποιοι ήταν επιθετικοί γιατί φοβούνταν και ηρέμησαν όταν καταφέραμε να τους πείσουμε ότι δεν θα τους κλείσουμε στη φυλακή».

Από το σύνολο των επιβαινότων στο πλοίο, η Λιμενική Αρχή Ιεράπετρας που διενεργεί την προανάκριση έχει συλλάβει 21, εκ των οποίων οι 7 αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου, 2 άλλοι φέρονται ως διακινητές, ενώ σε 12 άτομα πέρασαν χειροπέδες διότι προκάλεσαν ταραχές εντός του πλοίου.