X

Σε «αναμμένα κάρβουνα» για την απάντηση των δανειστών

Την απάντηση της τρόικας στο email που έστειλε το οικονομικό επιτελείο περιμένει με αγωνία η κυβέρνηση. Τι περιλαμβάνει το email.

Ant1news



Του Νίκου Ρογκάκου

Σήμερα αρχίζει η πιο κρίσιμη εβδομάδα για την ελληνική Κυβέρνηση και αυτό γιατί από την απάντηση των δανειστών στο email που έστειλε το οικονομικό επιτελείο θα φανεί αν η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα και αν θα προλάβει το κυβερνητικό επιτελείο να κλείσει τη συμφωνία στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ή αν θα την αναζητήσει στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.

Το email που έστειλε η κυβέρνηση τα ξημερώματα του Σαββάτου στην τρόικα και το οποίο τσέκαρε γραμμή-γραμμή ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς περιλαμβάνει τα εξής:

Ο ΦΠΑ θα αυξηθεί μόνο στα ξενοδοχεία και από το 6,5% θα φθάσει στο 11% ή το 13%. Σύμφωνα με πληροφορίες, μπροστά στις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας για καθολική αύξηση του ΦΠΑ, ο πρωθυπουργός πήρε το παιχνίδι πάνω του και απέκλεισε αμέσως τα φάρμακα από την αύξηση του ΦΠΑ, για να μην επιβαρυνθούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Τελικά, προκρίθηκε η εναλλακτική των ξενοδοχείων.

Σε ότι αφορά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό αυτές έπρεπε να έχουν ήδη γίνει. Ήταν συμφωνημένο από τις αρχές του προγράμματος και θα είναι οι εξής:

- «Πάγωμα» των συντάξεων την τριετία 2016-2018.
-  Αύξηση στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης για όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά.
- Κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 (εφαρμογή από το 2019 με τριετή μεταβατική περίοδο).
- Αυστηροποίηση κριτηρίων για χορήγηση ΕΚΑΣ ώστε να εξοικονομηθούν 80 εκ.€.

Επίσης θα υπάρξουν και αναπροσαρμογές μισθών και στο Δημόσιο:

-  Νέοι εισαγωγικοί μισθοί από 1/1/2015.
-  Κατάργηση προσωπικής διαφοράς από 1/7/2015 στο υπουργείο Οικονομικών.
-  Νέα μείωση οδοιπορικών, εκτός έδρας, υπερωριών.
-   Στο ενιαίο Μισθολόγιο οι ΔΕΚΟ.