X

Μανόλης Γλέζος: «έτσι θα σκότωνα τον Τσόρτσιλ…»

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής εξιστορεί πως ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή η επιχείρηση που θα ανατίναζε το Βρετανικό αρχηγείο στην Αθήνα.

Ant1news

Σε μια αποκαλυπτική του συνέντευξη στον Observer, ο 92χρονος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εμβληματική μορφή της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης,Μανόλης Γλέζος, αποκάλυψε πως παραλίγο να είχε πυροδοτήσει το φυτίλι της βόμβας που θα είχε τερματίσει την ζωή του ηγέτη της Βρετανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Ο Τσόρτσιλ είχε επισκεφτεί την Αθήνα τα Χριστούγεννα του 1944 και σε τηλεγράφημα προς την σύζυγο του ανήμερα των Χριστουγέννων, έλεγε τα εξής, «Θα έχεις διαβάσει για το σχέδιο να ανατινάξουν το αρχηγείο μας στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Δεν νομίζω ότι ήταν προς όφελός μου. Παρ' όλα αυτά, ένας τόνος δυναμίτιδας τοποθετήθηκε σε υπονόμους από εξαιρετικά επιδέξια χέρια».

Όπως αποκάλυψε ο Μανόλης Γλέζος στην συνέντευξη του, τα επιδέξια χέρια ήταν τα δικά του! Ξετυλίγοντας το κουβάρι των αναμνήσεων του ο ήρωας της αντίστασης, εξιστόρησε πως οι κομμουνιστές αντάρτες παραλίγο να δολοφονήσουν τον Τσόρτσιλ, λίγο πριν το τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου.

«Το ΕΑΜ ήθελε να ανατινάξει τη Βρετανική διοίκηση, αλλά δεν θέλαμε να είμαστε υπεύθυνοι για τη δολοφονία ενός εκ των "Τριών Μεγάλων". Θέλαμε να ανατινάξουμε το Μεγάλη Βρετανία γιατί ήταν το αρχηγείο του Σκόμπι» είπε ο Γλέζος, για να συνεχίσει, «Ήμασταν περίπου 30 άτομα. Δουλεύαμε στα τούνελ. Φοβόμασταν πολύ ότι θα μας ακούσουν. Συρθήκαμε μέσα στα σκατά και το νερό και βάλαμε το δυναμίτη ακριβώς κάτω από το ξενοδοχείο»

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ήταν αυτός που κρατούσε το σύρμα με το φυτίλι, περιμένοντας μια διαταγή που δεν ήρθε ποτέ καθώς η ηγεσία του ΕΑΜ πληροφορήθηκε την έλευση του Τσόρτσιλ και ματαίωσε το εγχείρημα, «Πήγα σε αυτούς που είχαν τον πυροκροτητή και περιμέναμε, περιμέναμε για το σινιάλο, αλλά δεν ήρθε ποτέ. Τίποτα. Δεν έγινε καμία έκρηξη. Τότε το ανακάλυψα. Την τελευταία στιγμή το ΕΑΜ διαπίστωσε ότι ο Τσόρτσιλ ήταν στο κτίριο και έδωσε εντολή να ματαιωθεί η επίθεση», κατέληξε ο κ. Γλέζος.