X

Ρυθμιστής των εξελίξεων το απαντητικό e-mail της τρόικας

Από την απάντηση και τις απαιτήσεις της τρόικας δοκιμάζεται και η συνοχή της κυβέρνησης.

Ant1news



Την απάντηση της τρόικας στις θέσεις που απέστειλε μέσω email η κυβέρνηση, αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου τις επόμενες ώρες, ευελπιστώντας ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα επιμείνουν σε παράλογες απαιτήσεις και πως θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης, ώστε να υπάρξει εγκαίρως συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως το πολιτικό κόστος από τα μέτρα, που αποδέχεται η κυβέρνηση να λάβει, θα είναι σαφώς μικρότερο από μία ουσιαστική παράταση του μνημονίου, καθώς είναι φανερό πλέον πως η τρόικα και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιθυμούν να κρατήσουν τη χώρα σε ασφυκτικό κλοιό.

Η απάντηση των εκπροσώπων των δανειστών στο νέο email του οικονομικού επιτελείου θα κρίνει εν πολλοίς αν η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα και αν θα προλάβει το κυβερνητικό επιτελείο να κλείσει τη συμφωνία στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ή στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, όμως, από την απάντηση ή την απαίτηση για άλλα μέτρα θα εξαρτηθούν και τυχόν αντιδράσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης, άρα και η συνοχή της κυβέρνησης, την στιγμή μάλιστα, που όλοι μετρούν «κουκιά» ενόψει της προεδρικής εκλογής, μετά και την ανεξαρτητοποίηση του Παναγιώτη Μελά από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Ουδέν νεότερον», «οι συζητήσεις συνεχίζονται», ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα η Κομισιόν, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας.

Τι περιλαμβάνει το email που εστάλη αξημέρωτα

Στο email που απέστειλε η κυβέρνηση τα ξημερώματα του Σαββάτου, περιλαμβάνεται αύξηση του ΦΠΑ μόνο στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 11% ή το 13%. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΣΕΤΕ, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου.

Αναφορικά, δε, με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, το οποίο ήταν συμφωνημένο από τις αρχές του προγράμματος, θα είναι οι εξής:

- «Πάγωμα» των συντάξεων την τριετία 2016-2018.
-  Αύξηση στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης για όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά.
- Κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 (εφαρμογή από το 2019 με τριετή μεταβατική περίοδο).
- Αυστηροποίηση κριτηρίων για χορήγηση ΕΚΑΣ ώστε να εξοικονομηθούν 80 εκ.€.

Αναπροσαρμογές μισθών και στο Δημόσιο:

-  Νέοι εισαγωγικοί μισθοί από 1/1/2015.
-  Κατάργηση προσωπικής διαφοράς από 1/7/2015 στο υπουργείο Οικονομικών.
-  Νέα μείωση οδοιπορικών, εκτός έδρας, υπερωριών.
-   Στο ενιαίο Μισθολόγιο οι ΔΕΚΟ.