X

Διέξοδος για 600 σχολικούς φύλακες

Σε τουλάχιστον 600 πρώην σχολικούς φύλακες δίνεται η δυνατότητα να αναγνωρίσουν έως και πέντε χρόνια απασχόλησης, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν άμεσα.

Ant1news



Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Την πόρτα της συνταξιοδότησης ανοίγει για 600 πρώην σχολικούς φύλακες, η δημοσίευση στο ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης, με την οποία δικαιούνται να αναγνωρίσουν-κατόπιν εξαγοράς-ως συντάξιμα, μάξιμουμ πέντε έτη απασχόλησης. Η δυνατότητα αναγνώρισης δίνεται και σε όλους όσοι, μπόρεσαν να συνταξιοδοτηθούν πριν ή και μετά τη λήξη του οκταμήνου της διαθεσιμότητας, προκειμένου να αυξήσουν τις αποδοχές που εισπράττουν.

Συγκεκριμένα όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις, θα πρέπει έως την 1η Φεβρουαρίου, να υποβάλλουν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις σχετικές αιτήσεις αναγνώρισης της προϋπηρεσίας που απέκτησαν ως σχολικοί φύλακες ή από οποιοδήποτε πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το ποσό της εξαγοράς κάθε μήνα, θα υπολογίζεται:  «...με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του εργαζόμενου μηνός Ιουνίου 2013, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, κατά  το ίδιο χρονικό σημείο, από τους οικείους ασφαλιστικούς φορείς ποσοστά εισφορών εργαζόμενου και  εργοδότη για  κύρια και επικουρική ασφάλιση».

Όπως προβλέπει η απόφαση: «Το ποσό που προκύπτει καταβάλλεται αντίστοιχα από τον εργαζόμενο ως ασφαλισμένο και τον οικείο Ο.Τ.Α. ως εργοδότη. Το αρμόδιο Υποκατάστημα ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, στο οποίο ανήκει η έδρα του εργοδότη, εκδίδει αποφάσεις αναγνώρισης χρόνου κύριας και επικουρικής ασφάλισης στις οποίες αναφέρεται αναλυτικά το ποσό που βαρύνει τόσο τον  εργοδότη όσο και τον ασφαλισμένο και οι οποίες κοινοποιούνται και στους δύο αντίστοιχα.»

Η καταβολή των εισφορών μπορεί να γίνει:

  • είτε εφάπαξ, εντός τριών μηνών, από την επόμενη της κοινοποίησης της σχετικής απόφασης αναγνώρισης, οπότε παρέχεται έκπτωση 15%
  • είτε σε μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός των οποίων ισούται με τους αναγνωριζόμενους μήνες.