X

Μεγάλες πορείες για τον Ρωμανό – Επεισόδια στα Εξάρχεια

Χιλιάδες κόσμου έκαναν πορεία αλληλεγγύης για τον Νίκο Ρωμανό στην Αθήνα, μετά το τέλος της οποίας εκδηλώθηκαν επεισόδια στα Εξάρχεια.

Ant1news

Στα 8000 άτομα υπολογίζονται όσοι συμμετείχαν στην πορεία αλληλεγγύης του απεργού πείνας, Νίκου Ρωμανού, στο κέντρο της Αθήνας.

Το ραντεβού για την πορεία διαμαρτυρίας ήταν στο Μοναστηράκι και ακολουθήθηκε η διαδρομή προς την πλατεία Κοτζιά, όπου υπήρχε άλλη ομάδα διαδηλωτών και στη συνέχεια στο Σύνταγμα και τα Προπύλαια.

Η πορεία ήταν ειρηνική, μετά το τέλος της, ωστόσο, ομάδα ταραξιών προκάλεσε επεισόδια στην περιοχή των Εξαρχείων. Αναποδογυρισμένα ΙΧ και ένα λεωφορείο τυλιγμένο στις φλόγες, είναι ο απολογισμός των επεισοδίων.

Έγινε χρήση χημικών, από την αστυνομία, για να διαλυθούν οι συγκεντρωμένοι, αρκετοί από τους οποίους μπήκαν μέσα στο Πολυτεχνείο. Η αστυνομία έκανε 20 προσαγωγές.

Πορείες αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό, πραγματοποιήθηκαν και στην Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Πάτρα, τα Χανιά, τη Μυτιλήνη και στα Ιωάννινα.

Μετά από πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Βενιζέλου, ήρθαν σε επικοινωνία ο υπουργός Επικρατείας με τον Δικαιοσύνης και Παιδείας, για να εξεταστεί το θέμα νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να πραγματοποιήσει τις σπουδές του ο Νίκος Ρωμανός.

Οι γονείς του, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες Τρίτη, τόνισαν ότι «ο Νίκος κινδυνεύει να πεθάνει για τις ιδέες του, για αυτά που πιστεύει. Πρέπει να πάρει απάντηση της ίδιας ποιότητας με το αίτημα του για πρόσβαση στην παιδεία. Δεν μπορεί κανείς να κάνει μικροπολιτική με τα σώματα των άλλων».

«Οι γιατροί δε θα γίνουμε μηχανισμός καταστολής των απεργών πείνας» δήλωσε η γιατρός Όλγα Κοσμοπούλου διευκρινίζοντας πως «δεν θα προβούν σε υποχρεωτική σίτιση, πράγμα που αποτελεί βασανιστήριο».

Σε κάθε περίπτωση, το Δικαστικό Σώμα θα δώσει απάντηση στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια - με σκοπό τη φοίτησή του σε ΤΕΙ-  πιθανότατα σήμερα.