X

Ανακατεύεται η τράπουλα για την εκλογή ΠτΔ

Επτά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ρίχνουν νερό στον μύλο των διεργασιών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποφυγή προκήρυξης εκλογών τον Μάρτιο.

Ant1news

Νέο κύκλο διαλόγου και διεργασιών αναφορικά με την ανάγκη αποφυγής των πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο και της αποσύνδεσης τους από την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας  ανοίγει η πρόταση που κατέθεσαν επτά στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Με το κείμενο που υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Χατζησωκράτης, Νίκος Τσούκαλης και Θεόδωρος Μαργαρίτης, προτείνουν συμφωνία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ώστε να σταλεί μήνυμα συναίνεσης στο εξωτερικό και να μην διακινδυνεύσει η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ως δεύτερο βήμα τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, μερικά εκ των οποίων βρίσκονται πολύ κοντά στον Φώτη Κουβέλη, προτείνουν τον ορισμό διεξαγωγής εκλογών για τον Μάιο του 2015, δίνοντας έτσι διέξοδο στην ασφυκτική πίεση που ασκούν στην ελληνική οικονομία και την πορεία της χώρας οι δανειστές και η ανάγκη συμφωνία για την επόμενη ημέρα από το Μνημόνιο.

Η πρόταση των στελεχών της ΔΗΜΑΡ για τον Μάιο, έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει εκλογές άμεσα, με προηγούμενη συμφωνία στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας που όμως θα εκλεγεί από την επόμενη Βουλή, συμβαδίζει όμως με αυτήν που κάνουν ο Σταύρος Θεοδωράκης και «Το Ποτάμι», που ζητούν συναινετική εκλογή ΠτΔ στην ώρα της και ορισμό των εκλογών για τον Νοέμβριο του 2015, μετά το τέλος της υψηλής τουριστικής περιόδου.

Μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» πάντως, ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι για να εκλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «πρέπει να εξασφαλίζεται ένα ευρύτερα  συναινετικό πεδίο,  τόσο στην πολιτική, όσο και στην κοινωνία», όμως όπως είπε «δεν υπάρχουν αυτές οι συναινέσεις. Κατά συνέπεια, ας αποδραματοποιήσουμε το θέμα της εκλογής του νέου ΠτΔ».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι «ακόμη και το ενδεχόμενο των εκλογών, ας αντιληφθούμε όλοι, ότι μπορεί να αποτελεί και μια λυτρωτική διαδικασία για την κοινωνία, η οποία μέσα στην ασφυξία αυτού του πολωμένου κλίματος, πρέπει να αποφανθεί η ίδια», ωστόσο δεν αναφέρθηκε στον χρόνο που πρέπει αυτές να γίνουν. 

Η πρόταση των στελεχών της ΔΗΜΑΡ

Στην παρούσα κρίσιμη φάση που διανύει η χώρα, η εθνική ανασυγκρότηση απαιτεί συνεργασίες, συμφωνίες και ευρύτατες συναινέσεις. Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας, που επιδιώκει την αλλαγή των αδιέξοδων κυβερνητικών πολιτικών, χωρίς να εκτίθεται σε κινδύνους η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αναληφθεί άμεσα μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία, που θα έχει ως στόχο την «εθνική συνεννόηση», στα εξής σημεία, που αποτελούν  στο σύνολό τους και μόνο ενιαία πρόταση:

α) την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Bουλή. Δεδομένου μάλιστα ότι, η διαδικασία Aναθεώρηση του Συντάγματος ολοκληρώνεται σε δύο βουλευτικές περιόδους, η μη εκκίνηση της διαδικασίας αναθεώρησης από την παρούσα Bουλή σημαίνει, αναγκαστικά, ότι η πολιτικά και θεσμικά αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση αναστέλλεται επί μακρόν, βαθαίνει το αίσθημα απαξίωσης της πολιτικής στους πολίτες και  επιδεινώνεται η  λειτουργία του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της Δημοκρατίας

β) την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ως ισχυρή συμβολική έκφραση μιας συναινετικής διαδικασίας, μακριά από επικίνδυνες «προσθαφαιρέσεις» βουλευτικών ψήφων, που υπονομεύουν το κύρος του θεσμού αλλά και του Κοινοβουλίου. Ένα μήνυμα στους εταίρους και τις αγορές ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου της χώρας μπορούν να δίνουν συναινετικές λύσεις σε μείζονα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα 

γ) τη συμφωνία για ένα ορατό χρονοδιάγραμμα πορείας προς τις εθνικές εκλογές τον Μάιο του 2015

Οι εκλογές πρέπει να αποτελέσουν εφαλτήριο για μια προοδευτική διακυβέρνηση με στόχο την αλλαγή πολιτικών με τη συμπαράταξη των δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας και της ριζοσπαστικής αριστεράς.

ΚΑΡΑΚΙΚΕΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ, ΜΠΟΥΡΝΟΒΑ ΕΥΓΕΝΙΑ, ΜΠΟΥΛΜΠΑΣΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ,

ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ