X

Εν μέσω προκλήσεων στην Αθήνα ο Νταβούτογλου

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros παραμένει στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ χθες τουρκικά F16 παραβίασαν το ελληνικό FIR. Έφτασε στην Αθήνα ο Νταβούτογλου.

Ant1news

Έφτασε λίγο μετά τις 15:30 στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, για το «3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας», το οποίο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, την ώρα που το κλίμα είναι βεβαρημένο εξαιτίας της στάσης της Άγκυρας για την κυπριακή ΑΟΖ.

Το πρόγραμμα του κ. Νταβούτογλου ξεκίνησε με την συνάντηση του με τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο. Σε λίγη ώρα θα επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου και θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, με τον οποίο το βράδυ θα απευθύνουν χαιρετισμούς σε Επιχερηματικό Φόρουμ που οργανώνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Αύριο το πρωί,ο Τούρκος Πρωθυπουργός μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά θα προεδρεύσουν του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Η άφιξη του κ. Νταβούτογλου στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπως την μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση,

Ο κ. Νταβούτογλου επισκέπτεται την Αθήνα στο πλαίσιο του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας, ωστόσο πριν καν πατήσει επί ελληνικού εδάφους η τουρκική αντιπροσωπεία προκλήθηκε "ένταση" απο το αιφνιδιαστικό αίτημα του Τούρκου Πρωθυπουργού για ιδιωτική επίσκεψη στην Θράκη, κάτι που επέφερε την έντονη ενόχληση της Αθήνας.

Την ίδια ώρα, Κυπριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros φαίνεται πως έχει εντοπίσει μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων στο  οικόπεδο 3, όπου τις τελευταίες ημέρες πλέει παρανόμως.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Σιγμα της Κύπρου, μετέδωσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του, υπάρχουν στοιχεία τα οποία ενισχύουν τα μέχρι στιγμής ευρήματα που φαίνεται να έχει εντοπίσει το Barbaros, παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ερευνητική γεώτρηση.

Χωρίς να υποχωρεί από τη δεδηλωμένη θέση της Αγκυρας, ότι για να αποσυρθεί το «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ πρέπει η Λευκωσία να παγώσει τις έρευνες για τον εντοπισμό αερίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στην Καθημερινή, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα απο τις εντατικές διαβουλεύσεις με την Ελλάδα που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ενταθούν το επόμενο διήμερο, θα βρεθεί σύντομα κοινά αποδεκτή λύση.

Με την ένταση στην Κύπρο να έχει επιβαρύνει το κλίμα, ο κ. Τσαβούσογλου περιέγραψε ως «πολύ θετική τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας ως μητέρας πατρίδας και εγγυήτριας δύναμης» και επιβεβαιώνοντας την έντονη κινητικότητα της ελληνικής διπλωματίας στο πλαίσιο της αναζήτησης της «χρυσής φόρμουλας» που θα οδηγήσει σε άρση του αδιεξόδου, σημείωσε ότι «το τελευταίο διάστημα η Αθήνα διαδραματίζει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στις συνομιλίες».

Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές προκλήσεις δεν έχουν τέλος και λίγο πριν απο την άφιξη του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα, τουρκικά πολεμικά αεορσκάφη F-16 έκοβαν βόλτες πάνω από το Βόρειο και Νοτιοανατολικό Αιγαίο,  παραβιάζοντας πολλές φορές τον Ελληνικό Εθνικό Εναέριο Χώρο.