X

Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς… οι τηγανητές πατάτες;

Οι Βέλγοι έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για να αναγνωριστούν οι τηγανητές πατάτες ως Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Ant1news

Οι Βέλγοι έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για να αναγνωριστούν οι τηγανητές πατάτες ως Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Οι τηγανητές πατάτες ενώνουν Φλαμανδούς και Βαλόνους στο Βέλγιο και αναδεικνύονται στο… φαγητό της εθνικής συνεννόησης.

Εδώ και λίγες ημέρες, οι Βέλγοι μαζεύουν υπογραφές για να ζητήσουν από την UNESCO να ανακηρύξει τις τηγανητές πατάτες «Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», όπως έχει κάνει με το αργεντίνικο ταγκό και τον τούρκικο καφέ.

Για να κατατεθεί μια τέτοια πρόταση, θα πρέπει να συνοδεύεται από την υπογραφή ενός υπουργού Πολιτισμού. Βέβαια το Βέλγιο έχει τρεις, όχι έναν.

Η τοπική κυβέρνηση της ολλανδόφωνης Φλάνδρας αναγνώρισε τις τηγανητές πατάτες ως αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς πέρυσι, ενώ οι γαλλόφωνες και γερμανόφωνες κοινότητες αναμένεται να τοποθετηθούν σχετικά με το θέμα εντός του 2015.

Στο Βέλγιο οι τηγανητές πατάτες σερβίρονται παραδοσιακά από πλανόδιους πωλητές μέσα σε έναν χάρτινο κώνο, σε κάποιο«fritkot», που είναι κάτι σαν καντίνα. Υπάρχουν περίπου 5.000 τέτοιες καντίνες σε όλη τη βελγική επικράτεια.

Η πατάτα έφθασε στο Βέλγιο τον 16ο αιώνα, αλλά το fritkot έκανε την εμφάνισή του κατά τον 19ο αιώνα.