X

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Σαμαράς - Νταβούτογλου

Πρέπει να δημιουργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, είπε ο Πρωθυπουργός. Υπάρχουν διαφορές, επεσήμανε ο Τούρκος ομόλογος του, που δήλωσε ότι μας στηρίζει στην διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ant1news


Του Γιώργου Βλαβιανού

Οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Αντώνης Σαμαράς και Αχμέτ Νταβούτογλου υπέγραψαν Κοινό Ανακοινωθέν, στο οποίο υπάρχει αναφορά για την αποδοτικότητα της συνένωσης των αγωγών TAP και TANAP για τη μεταφορά του φυσικού αερίου, μέσω της Κασπίας.

Γενικό συμπέρασμα απο τις διήμερες διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών των δύο χωρών είναι ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε καλό κλίμα, μόνο όμως όσον αφορά τα θέματα χαμηλής πολιτικής.

Σε ότι αφορά τα φλέγοντα ζητήματα, Σαμαράς-Νταβούτογλου συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν ουσιαστικότατες διαφωνίες και όπως είπε οι δύο πλευρές "το αναγνωρίζουμε πλήρως. Όμως, ενισχύουμε τις σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού. Αυτό που χρειάζεται", τόνισε ο κ. Σαμαρας "είναι πλήρης σεβασμός διεθνούς δικαίου και προάσπιση εθνικής κυριαρχίας".

Προσέθεσε ότι η Ελλάδα στο Κυπριακό θέλει βιώσιμη λύση μέσω δικοινοτικών διαπραγματεύσεων και επεσήμανε ότι πιστεύει "ότι θα μπορέσει να λυθεί το θέμα του Μπαρμπαρός, ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις".

 

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μέρη μιας ενιαίας γεωγραφίας. 

"Εμείς είμαστε για την Ελλάδα πύλη για την Ασία και η Ελλάδα για μας για την Ευρώπη. Είναι σημαντικό ένα αποκτήσουμε ένα κοινό ενεργειακό δίκτυο. Ελπίζουμε να λυθεί το Κυπριακό ώστε να αυξηθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας", τόνισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ο κ. Νταβούτογλου επιβεβαιώσε ότι "βεβαίως υπάρχουν διαφορές μεταξύ γειτόνων. Σημαντικο όμως είναι η προσέγγιση των διαφορών αυτών, το πως εμβαθύνουμε στα θέματα αυτά".

Στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ σημαντικοί επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα να προωθήσουν την μεταξύ τους συνεργασία συμβάλλοντας στην προσέγγιση των δύο χωρών. «Σταθερότητα, εμπιστοσύνη και ασφάλεια δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην ευημερία των δύο χωρών, αυτά προωθούμε και διαφυλάσσουμε, γι αυτά δουλεύουμε» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Μεταξύ των άλλων, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ΄δήλωσε ότι η Τουρκία στηρίζει την Ελλάδα στην διεκδίκηση επιστροφής στην χώρα μας των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στο 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργαίας Ελλάδας Τουρκίας, απο ελληνικής πλευράς πήραν μέρος οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού, Ναυτιλίας, Τουρισμού και Υποδομών καθώς και οι Υφυπουργοί Εξωτερικών και Ανάπτυξης, Δημήτρης Κούρκουλας και Νότης Μηταράκης.

Λίγο πριν αναχωρήσει απο την Αθήνα, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει απο την επίσκεψη του στο Βελιγράδι.

Αμέσως μετά την συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναχώρησε από την Αθήνα. Ως το αεροσκάφος του, εκ μέρους της Κυβέρνησης, τον ξεπροβόδισε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.