X

Μεγάλες καταστροφές στην Αθήνα στις πορείες για Γρηγορόπουλο και Ρωμανό (videos)

Φωτιές, καταστροφές και 296 προσαγωγές στην Αθήνα. Επεισόδια και σε άλλες πόλεις.

Ant1news

Μαζική συμμετοχή στις πορείες που έγιναν σε όλη τη χώρα για την έκτη επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλο, που είχαν και μορφή συμπαράστασης στην απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού.

Αθήνα

Μεγάλη συμμετοχή, που υπολογίζεται σε περισσότερα από 8.000 άτομα στην πορεία που ξεκίνησε λίγο μετά τις 19:00 από τα Προπύλαια. Λίγο πριν τις 20:00 και όταν η πορεία έφτασε στην Ομόνοια,  και κατευθύνθηκε προς τα Εξάρχεια , όπου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες γίνονταν επεισόδια και ολοκληρώθηκε με 296προσαγωγές, 43 συλλήψεις και 12 αστυνομικούς τραυματίες.

Ομάδες ατόμων έσπαγαν στάσεις λεωφορείων, μάρμαρα και τηλεφωνικούς θαλάμους κατά μήκος της Πανεπιστημίου, ενώ ένα κατάστημα υποδημάτων στην αρχή της Σταδίου υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές από το πλιάτσικο.

Οι καταστροφές άρχισαν από την Ομόνοια, ενώ ένα δεύτερο μέρος κατευθύνθηκε προς τα Εξάρχεια. Εκεί υπήρξαν ρίψεις πετρών και μολότοφ, για να απαντήσουν τα ΜΑΤ με κρότου λάμψεις και χημικά, ενώ δύο ειδικά οχήματα «Αίαντας» (αύρες) έκαναν ρίψεις νερού. Αργά το βράδυ στις επιχειρήσεις έλαβαν μέρος και ομάδες ΟΠΚΕ (Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος). Σημειώθηκαν εισβολές σε σπίτια και ρίψεις μολότοφ και υλικών από ταράτσες πολυκατοικιών.

Ένταση υπήρξε και στο κτήριο της ΓΣΕΕ, που τελεί υπό κατάληψη αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό.

Στη μαθητική πορεία που έγινε στην Αθήνα το μεσημέρι, όπου συμμετείχαν και φοιτητικοί σύλλογοι δεν υπήρξαν επεισόδια, παρά τη μαζική συμμετοχή.

 

Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Στην Θεσσαλονίκη τα επεισόδια άρχισα από την έναρξη της πορείας το μεσημέρι, όταν ομάδα ατόμων προκάλεσε καταστροφές,ρίχνοντας μολότοφ, πέτρες και σπάζοντας καταστήματα στην οδό Τσιμισκή. Από την αστυνομία υπήρξε εκτεταμένη χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης. Το πρωί της Κυριακής οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα 17 συλληφθέντες, από 18 έως 28 ετών, ανάμεσά τους και τρεις γυναίκες.

 Ένταση υπήρξε και στην Βέροια, το Αγρίνιο, τους κεντρικούς δρόμους του Βόλου, στην Πάτρα – όπου έγιναν πέντε συλλήψεις- και μικρής έκτασης στην Καλαμάτα.

Επεισόδια έγιναν στο Ηράκλειο και τα Χανιά της Κρήτης.