X

«Βομβαρδισμένες» Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τα χθεσινά επεισόδια

Κατεστραμμένα μαγαζιά και βανδαλισμοί από τα επεισόδια που έγιναν στο τέλος της πορείας για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τον Νίκο Ρωμανό.

Ant1news

Εκτεταμένες καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας, από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια και τα Εξάρχεια, από τα επεισόδια που ακολούθησαν μετά από τις πορείες για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και Νίκο Ρωμανό.

Ομάδες ατόμων συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις και έγινε ανταλλαγή μολότοφ και πετρών, με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Στις οδούς Πανεπιστημίου και Σταδίου, την Ομόνοια και τα Εξάρχεια δεν έχει μείνει στάση που δεν έχει βανδαλιστεί, πεζοδρόμια, όπως και οι κάδοι, τα φανάρια, οι τράπεζες και οι βιτρίνες καταστημάτων.

Ένα κατάστημα υποδημάτων στην αρχή της Σταδίου ήταν μεταξύ των 22 καταστημάτων που υπέστησαν σοβαρές ζημίες από το πλιάτσικο που έγινε σε αυτό. Ζημιές έγιναν και στην Καθολική Εκκλησία, στην Πανεπιστημίου, ενώ συνθήματα είναι γραμμένα πάνω σε αυτήν και την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Η περιοχή των Εξαρχείων έγινε πραγματικό πεδίο μάχης, όπου έπεσαν εκατοντάδες μολότοφ, πολλές από αυτές και από τις ταράτσες των πολυκατοικιών. Φωτιά εκδηλώθηκε μάλιστα και στο μπαλκόνι ενός διαμερίσματος στην οδό Νοταρά, η οποία όμως δεν επεκτάθηκε μέσα σε αυτό.

Δείτε πώς κατέγραψε τα γεγονότα το πρακτορείο Reuters και ακόμα περισσότερα βίντεο από τη χθεσινή νύχτα ΕΔΩ.

Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, κ. Αποστολόπουλος επέρριψε ευθύνες στην Αστυνομία για το ότι δεν έκανε επέμβαση στην πλατεία Εξαρχείων. Ο ίδιος τόνισε ότι είχαν προειδοποιήσει τις Αρχές για επεισόδια εδώ και μία εβδομάδα. «Εμείς είχαμε ειδοποιήσει από τα μέσα τις εβδομάδας αφού βλέπαμε κινητικότητα», συμπληρώνοντας πως ήταν λάθος το στρατηγικό σχέδιο από την στιγμή που τους οδήγησαν στην πλατεία Εξαρχείων και πως αυτό πρέπει να σταματήσει.

Αποτέλεσμα των χθεσινοβραδινών επεισοδίων ήταν 296 προσαγωγές, 43 συλλήψεις και 12 τραυματίες αστυνομικοί.

Τα γεγονότα σήμερα κατείχαν υψηλές θέσεις στα διεθνή ηλεκτρονική ΜΜΕ.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η Θεσσαλονίκη, όπου έγιναν επίσης επεισόδια στην οδό Τσιμισκή, στην αρχή της πορείας. Σπασμένα πεζοδρόμια και βιτρίνες καταστημάτων είναι το αποτέλεσμα των επεισοδίων που στο τέλος της πορείας μεταφέρθηκαν στην ΔΕΘ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης. Οι συλλήψεις στην Θεσσαλονίκη έφτασαν τις 17.