X

Επέστρεψαν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας

Η επιστροφή των κλιμακίων για πολλούς σηματοδοτεί την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Ant1news



Σήμερα επέστρεψαν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, κάτι που από πολλούς αποτελεί ένδειξη ότι τόσο η συμφωνία με την κυβέρνηση είναι κοντά όσο και η επιστροφή της τρόικας στη χώρα μας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν με αγωνία το Εurogroup της Δευτέρας, καθώς εκεί βασίζονται για το αν θα ληφθεί απόφαση για συνολική πίεση από την Ευρωζώνη προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να βάλει νερό στο κρασί του για να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Το Ταμείο επιμένει να τα ζητά όλα, να θέλει το 100%, κυρίως όμως επιδιώκει να διατηρήσει την παρουσία του στην Ευρώπη, παραμένοντας ως "παίκτης" στο ελληνικό πρόγραμμα και στην επόμενη ημέρα.

Η κυβέρνηση έχει δώσει διέξοδο στην τρόικα για να γυρίσει στην Αθήνα, καθώς παρότι επιμένει να διαφωνεί και να θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2015, υπόσχεται στους δανειστές εφόσον υπάρξει υστέρηση στα έσοδα και στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού ως τα μέσα του έτους να λάβει διορθωτικά μέτρα.

Αυτά θα είναι κυρίως η πλήρης επαναφορά, για το δεύτερο εξάμηνο του 2015, της εισφοράς αλληλεγγύης, που από την Πρωτοχρονιά θα μειωθεί κατά 30% και η κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών.

Αν πάντως η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων και οι ελληνικές θέσεις δεν ανάψουν το "πράσινο φως" από το Eurogroup, τότε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα ετοιμάσει για να καταθέσει η Ελλάδα αίτημα για τεχνική παράταση του Μνημονίου κατά έναν μήνα, ως τις 31 Ιανουαρίου, δηλαδή να θεωρείται ως τότε τυπικά το πρόγραμμα στήριξης σε ισχύ, ώστε να υπάρξει χρόνος να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα με τους δανειστές.