X

Χαρδούβελης: Σύντομα θετικό αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση

Την εκτίμησή του ότι  διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα θα έχει σύντομα θετική κατάληψη εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής.

Ant1news



Μιλώντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδουβέλης, αναφέρθηκε στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει γρήγορα συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

«Οι μέρες αυτές, είναι και οι μέρες των πλέον εντατικών διαβουλεύσεων με τους εταίρους για το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης του Μνημονίου. Είναι περισσότερο περίπλοκες από το παρελθόν. Η διαδικασία περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, διότι το 2015 η Ελλάδα θα μπει σε νέα σχέση με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ. Η νέα αυτή, πιο χαλαρή σχέση, χρειάζεται να περάσει από γραφειοκρατικές διαδικασίες, εγκρίσεις απ' τα κοινοβούλια χωρών κλπ. Πιστεύω πως όλες οι πλευρές έχουν αντίληψη, πως μετά τη θέση και την αντίθεση επέρχεται η σύνθεση - και πως σύντομα η διαπραγμάτευση θα οδηγηθεί σε θετικό αποτέλεσμα», επισήμανε ο κ. Χαρδούβελης.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και απηύθυνε σχετικά ερωτήματα προς την αντιπολίτευση.

«Το κρίσιμο θέμα για την ανάπτυξη από δω και πέρα, είναι να συνεχίσουμε με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και μετά το τέλος του Μνημονίου. Το νέο πρόγραμμα δεν θα μας το επιβάλλουν οι εταίροι - αντίθετα εμείς το επιλέγουμε να το εφαρμόσουμε, γιατί είναι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη», τόνισε κ. Χαρδούβελης, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν «μεταρρυθμίσεις που θα είναι μεν επώδυνες για κάποιες επαγγελματικές ομάδες και συντεχνίες, αλλά δεν θα μετακυλύουν τα προβλήματα στις επόμενες γενεές - και για τις οποίες θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πως θα έχουν κύκλους ζωής μεγαλύτερους απ' τους εκλογικούς».

«Μπορεί να δεσμευτεί η αντιπολίτευση στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων; Μπορούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν στην υιοθέτηση και προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ή απλώς θα κρύβονται πίσω απ' τις παροχές;», ρώτησε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης.