X

Επιστρέφει την Τρίτη στην Αθήνα η τρόικα

«Δόξα τω Θεώ, ξεμπλοκάραμε», είπε ανώτατος αξιωματούχος του Υπ. Οικονομικών, μεσούντος του Eurogroup, επιβεβαιώνοντας ότι επανακάμπτουν τα κλιμάκια της τριμερούς.

Ant1news



Ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 και του ανταποκριτή του στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα, στο σημερινό Eurogroup, στο οποίο μετέχει και ο Πολ Τόμσεν, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, υπήρξε σύγκλιση για άμεση επιστροφή περαιτέρω τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα, ανοίγοντας τον δρόμο για την έλευση και των επικεφαλής της τριμερούς.

Λίγο αργότερα, μεσούντος του Eurogroup, ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών με την φράση «δόξα τω Θεώ, ξεμπλοκάραμε», επιβεβαίωνε ότι αύριο επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, για να ενισχυθεί η δουλειά που ήδη γίνεται στην Αθήνα, αναφορικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, η επανάκαμψη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας «εκτιμάται ως ένα πρώτο βήμα για την τελική ευθεία της αξιολόγησης» συμπληρώνοντας ότι «αυτό μας βγάζει από το αδιέξοδο και ξεμπλοκάρει την διαπραγμάτευση».

Ήδη από σήμερα τεχνικά κλιμάκια, που βρίσκονται στη χώρα μας, έκαναν "φύλλο και φτερό" το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Εργασίας, εξετάζοντας την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας με στόχο το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης και την εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν.

Το σημερινό Eurogroup απασχολεί και η παράταση του ελληνικού προγράμματος, με τους Ευρωπαίους εταίρους πριν καν από την έναρξη του συμβουλίου να επισημαίνουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται κι άλλο χρόνο για να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο πρόεδρος της ευρωομάδας, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι το θέμα της επέκτασης του ελληνικού προγράμματος παραμένει ανοιχτό και τόνισε ότι η επέκταση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε, που τόνισε ότι «αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον χρόνο για να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί». Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στο Eurogroup, «η χώρα είναι στο σωστό δρόμο».

Η Αθήνα δηλώνει ότι θα δεχθεί μόνο μικρή «τεχνική παράταση», ώστε να συνεχιστεί η τυπική ισχύς του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, για να μπορεί να συζητηθεί με τους εταίρους το πλαίσιο της επόμενης ημέρας από το μνημόνιο.

Αμέσως μετά την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού από την Βουλή το βράδυ της Κυριακής, ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης απέκλεισε το ενδεχόμενο εξάμηνης παράτασης για την οποία πιέζει η τρόικα, δηλώνοντας ότι η «τεχνική παράταση» που θα δοθεί θα είναι ένα «μικρό διάστημα» για να λυθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα αναφορικά με την προληπτική πιστωτική γραμμή CCCL.

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίγνωση των προσπαθειών και των αλλαγών που σημειώθηκαν στην Ελλάδα από τον ελληνικό λαό και προσβλέπουμε σε καλή συμφωνία προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της η Ελλάδα, να υπάρξει προώθηση των μεταρρυθμίσεων για να ισχυροποιηθεί η οικονομία», είπε ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Όπως τόνισε, εδώ και εβδομάδες ο ίδιος βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις Ελληνικές Αρχές, επισημαίνοντας πως υπάρχει πρόοδος, αλλά υπάρχουν και βήματα που πρέπει ακόμη να γίνουν. Ο Πιέρ Μοσκοβισί πρόσθεσε «θέλουμε να κατευθυνθούμε προς την έξοδο της Ελλάδας από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν κινητοποιείται με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της». Πάντως, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει σήμερα απόφαση για την παράταση του ελληνικού προγράμματος, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν βήματα προόδου.

Παρά τις υπάρχουσες, ακόμη, μεγάλες δυσκολίες, η Ελλάδα βρίσκεται σε «καλό δρόμο», ανέφερε από πλευράς του ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup. O ίδιος αναφέρθηκε και στην ψήφιση του προϋπολογισμού, ενώ είπε ότι ίσως χρειασθεί μια μεταβατική περίοδος. Υποστήριξε, πάντως, πως σε κάθε περίπτωση «η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί».