X

Έρχονται από του χρόνου τα λεωφορεία χωρίς οδηγό

Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα και οι ιθύνοντες εγγυώνται την ασφάλεια των χρηστών.

Ant1news

Ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της κυκλοφορίας λεωφορείων χωρίς την παρουσία οδηγού, στη χώρα μας. Διάταξη που έχει συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, συζητείται στη βουλή και αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την εφαρμογή του μέτρου.

Αν προβληματίζεστε για το πόσο ασφαλή είναι η χρησιμοποίηση ενός τέτοιου λεωφορείου, η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τη διάταξη είναι κατηγορηματική. Η τεχνολογική πρόοδος καθιστά απόλυτα ασφαλή για το κοινό την κυκλοφορία τέτοιων οχημάτων τα οποία πέραν όλων των συσκευών που διαθέτουν, είναι εφοδιασμένα και με έξυπνα συστήματα χειρισμού.

Άλλωστε προβλέπεται η δημιουργία ειδικού κέντρου ελέγχου με την παρουσία χειριστή που θα μεριμνά για την ασφαλή λειτουργία του οχήματος. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για την ασφάλεια των χρηστών καθώς η εφαρμογή του μέτρου προϋποθέτει και την κατάρτιση ειδικής κυκλοφοριακής μελέτης.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα βουλευτών, τόνισε την σπουδαιότητα του ότι η χώρα μας θα είναι από τους πρωτοπόρους στην εφαρμογή του μέτρου. Επίσης ήταν κατηγορηματικός σε ότι αφορά την ασφάλεια του εγχειρήματος.

«Η κυκλοφορία των λεωφορείων χωρίς οδηγό βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο και η χώρα μας επελέγη για την εφαρμογή του προγράμματος σε πραγματικές συνθήκες όπως προκύπτει από τις διατάξεις που εισάγονται αλλά και όταν ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες θα ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή κυκλοφορία του.

 Αντί λοιπόν να χαιρόμαστε, επειδή η χώρα μας έχει ήδη προβληθεί, και θα προβληθεί ακόμα περισσότερο, και θα προωθηθεί μια καινοτόμος λειτουργία στις αγορές από την Ελλάδα, ακούω αντιρρήσεις που παραπέμπουν σε συνθήκες μιζέριας. Θα ήθελα να το ξανασκεφτείτε γιατί θα προβληθεί σε όλο τον κόσμο αυτή η πρωτοπορία της χώρας μας» κατέληξε ο Υφυπουργός.