X

Στις 17 Δεκέμβρη η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Επισπεύδεται η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρώτη ψηφοφορία στις 17 Δεκεμβρίου, η δεύτερη στις 23/12 και η τρίτη στις 29/12.

Ant1news



Την απόφαση να επισπεύσουν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έλαβαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014.

Σημειώνεται ότι την συγκεκριμένη ημερομηνία προγραμματίζεται να διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, που απαιτεί 200 ψήφους. Σύμφωνα με πληφορορίες από τη Βουλή, η δεύτερη ψηφοφορία, που επίσης απαιτεί 200 ψήφους θα διεξαχθεί στις 23 Δεκεμβρίου και η τρίτη και πιο κρίσιμη ψηφοφορία, η οποία απαιτεί 180 ψήφους, θα γίνει στις 29 Δεκεμβρίου.

«Δυστυχώς η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές,  να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας  και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος και σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την  ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα».

Στο τραπέζι των δύο πολιτικών αρχηγών - εκτός από τις  εξελίξεις και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, μετά την συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού - τέθηκαν επί τάπητος και οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

«Ήδη το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε  για την "αλλαγή σελίδας" και  για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών. Το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στις αποφάσεις που έλαβαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Έτσι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο: για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας  και για την διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους. Η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη  να παρατάξει όλες  τις δυνάμεις και όλα  τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας», πρόσθεσε η κ. Βούλτεψη.

Η πρώτη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα

Αυτονόητη χαρακτήρισε την κίνηση της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας, μόλις την πληροφορήθηκε στην εκδήλωση της Αυγής για τον Γιάννη Μπανιά, όπου βρισκόταν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το "155 είναι πολύ μακριά από το 180"  και ότι η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή ουσιαστικά όρισε τον χρόνο των εκλογών. "Έρχεται η ώρα του λαού" σημείωσε με νόημα και αποχώρησε με προορισμό την Κουμουνδούρου, προκειμένου να γίνει η αποτίμηση των εξελίξεων με συνεργάτες του.