X

Όλα τα σενάρια για το ΕΚΑΣ

Επί τάπητος βρίσκονται οι παρεμβάσεις στα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ σε 230.000 δικαιούχους.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Με την υπέρβαση στη χρηματοδότηση για τις πληρωμές του ΕΚΑΣ, να φτάνει τα 112 εκατομμύρια ενώ μέχρι τα τέλη της χρόνιας να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια, και την τρόικα να πιέζει για ενσωμάτωση με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οι επιτελείς του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζονται πυρετωδώς τις παρεμβάσεις εξορθολογισμού στον τρόπο καταβολής του βοηθήματος.

Είναι δεδομένη η θέσπιση αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή του. 

Αυτή τη στιγμή, το όριο για το ατομικό φορολογητέο εισόδημα βρίσκεται στις 9.884 ευρώ, ενώ το εισόδημα που προέρχεται μόνο από συντάξεις διαμορφώνεται στις 8.472 ευρώ.

Σύμφωνα με  πληροφορίες στους τελευταίους γύρους των διαπραγματεύσεων η τρόικα  είχε ζητήσει ως κατώφλι τα 6.500 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, για τις όποιες αλλαγές στα εισοδηματικά όρια θα ληφθούν υπόψη τα φετινά εισοδήματα, που θα δηλωθούν το 2015.

Παράλληλα εξετάζεται να μπει φρένο σε όσους συνταξιούχους παίρνουν μαζί με την κύρια σύνταξη πάνω από κάποιο ποσό, πιθανότατα τα 700 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί μια από τις διαχρονικές στρεβλώσεις, με χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι με την ελάχιστη σύνταξη και το ΕΚΑΣ να εισπράτουν περισσότερα από συνταξιούχους που έχουν περισσότερα έτη ασφάλισης. “Θεωρούμε αδικία λιγότερα χρόνια με ΕΚΑΣ να αποδίδουν παραπάνω από περισσότερα χρόνια ασφάλισης”, τόνιζαν στον ΑΝΤ1news.gr πηγές του υπουργείου θέλοντας να αποδόσουν τη φιλοσοφία των αλλαγών που σχεδιάζονται.

Μέχρι σήμερα δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, το οποίο κυμαίνεται από 30 έως 230 ευρώ το μήνα, είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το 65 έτος της ηλικίας τους ενώ το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 8.472, 09 ευρώ.