X

Κοινή διακήρυξη για τον «Κάθετο Διάδρομο» φυσικού αερίου

Υπεγράφη από τους υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Ant1news


Ο Κάθετος Διάδρομος (Vertical Corridor) είναι μία νέα όδευση για το φυσικό αέριο, που θα ενώνει τα Εθνικά Δίκτυα των τριών χωρών μέσω διασυνδετήριων αγωγών, ώστε το αέριο να προωθείται από την Ελλάδα στην Βουλγαρία και την Ρουμανία, και κατόπιν, πιθανώς, σε άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. 

Το φυσικό αέριο, η ποσότητα του οποίου υπολογίζεται σε 3-5 bcm ανά έτος, θα προέρχεται από διάφορες πηγές και συγκεκριμένα από το ελληνικό δίκτυο μέσω του σταθμού υγροποίησης στη Ρεβυθούσα, τον αγωγό TAP που θα διασχίζει την βόρεια Ελλάδα αλλά και τον υπό σχεδίαση πλωτό σταθμό αεριοποίησης.

 Στην κοινή διακήρυξη, που υπέγραψαν οι υπουργοί Γιάννης Μανιάτης, Ραζβάν Νικολέσκου και ο Βούλγαρος υφυπουργός Αντόν Παβλόφ, εκφράζουν την στήριξή τους στη ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου, μέσω της υλοποίησης των έργων κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ (Projects of Common Interest) και της συμπλήρωσης των «συνδετικών δεσμών» που απουσιάζουν μεταξύ των χωρών. Παράλληλα, καλούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να στηρίξουν πολιτικά και οικονομικά την πρωτοβουλία αυτή. 

Θετικά στην πρωτοβουλία των 3 χωρών έχει, ήδη, αναφερθεί ο  Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Maros Sefcovic, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ, καθώς συνάδει απόλυτα με την στρατηγική της ΕΕ για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδεύσεων.