X

FΤ: Επανέρχονται οι φόβοι για Grexit

Έντονες τάσεις "φυγής" από το Χρηματιστήριο και ισχυρές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα προκαλεί η πολιτική αβεβαιότητα και ο κίνδυνος προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Ant1news

Οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικό ξεπούλημα (sell off) των ελληνικών μετοχών και ομολόγων χθες, μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών της χώρας και στην ένταση της πολιτικής αβεβαιότητας.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση, από την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν, με το 3ετές να αυξάνεται κατά 28,1 % μέσα σε λίγες ώρες.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, που επικαλείται η Καθημερινή, υπήρξαν ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να ανοίξει κάποιος τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό, χωρίς όμως να υπάρξουν εκροές καταθέσεων.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 12,78%, ενώ η ενδοσυνεδριακή μείωση έφτασε μέχρι το 13,15%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία από το 1987 (οπότε και είχε σημειώσει πτώση 15,03%).  Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αφαιρέθηκαν λογιστικά 8,14 δισ. λογιστικά ευρώ, από την κεφαλοποίηση της αγοράς, με την αξία των συναλλαγών να εκτοξεύεται στα 217, 904 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης ήταν που δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Εθνική έχασε  20,94%, η Alpha Bank 14,34%, η Eurobank 13,55% και η Πειραιώς 16, 42%. Βασικοί πωλητές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, ήταν τα εγχώρια χαρτοφυλάκια, ενώ ως αγοραστές εμφανίστηκαν κυρίως ξένοι επενδυτές, στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες.

Και στην αγορά ομολόγων η κατάσταση ήταν εξίσου δραματική. Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου ήταν σε μία μέρα 28,1% και έφτασε 8,2% και 6,4%. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η αντίδραση των επενδυτών ήταν αναμενόμενη και πλέον αναμένεται η εμφάνιση των γνωστών «γερακιών» στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, αυτών που εκμεταλλεύονται τις υψηλές αποδόσεις των υπό πτώχευση χωρών για να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη.

Σενάρια Grexit από τους Financial Times

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα, σχολιάζει τόσο την αντίδραση των διεθνών αγορών, όσο και την εκτίναξη των spreads, όπως και την ιστορική κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αποδίδοντας το «κραχ» στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού για επιτάχυνση της διαδικασίας της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι αρθρογράφοι Elaine Moore, Robin Wigglesworth, Kerin Hope και ο επικεφαλής της εφημερίδας στις Βρυξέλες Peter Spiegel, παρατηρούν ότι αν αποτύχει να εκλεγεί ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Τότε, όπως επισημαίνουν οι γράφοντες, υπάρχει πιθανότητα επιβεβαίωσης των φόβων των επενδυτών, δηλαδή να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη εν αμφιβόλω. Το επιχείρημα στηρίζεται στο ότι οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία και η πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος, τον φέρνουν σε πλήρη αντίθεση με αυτές των δανειστών.

«Εάν ο Αν. Σαμαράς αποτύχει να κερδίσει επαρκή στήριξη για τον υποψήφιό του, μπορεί να ακολουθήσουν πρόωρες γενικές εκλογές, για τις οποίες οι επενδυτές φοβούνται ότι θα φέρουν στην εξουσία το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται στο δημοσίευμα, που συνεχίζει  «ένα τέτοιο αποτέλεσμα, θα αναζωπυρώσει τους φόβους για την θέση της Ελλάδας εντός της νομισματικής ένωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της χώρας και να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, κινήσεις που θα φέρουν την Αθήνα σε σύγκρουση με τους πιστωτές της».

Οι αντιδράσεις των ξένων οίκων

«Μαύρη Τρίτη» σε ομόλογα και Χρηματιστήριο αποτυπώνεται στις αναλύσεις των ξένων οίκων. «Εάν διεξαχθούν πρόωρες, η Ελλάδα μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με πολιτική παράλυση, ίσως ακόμη και με πιθανή χρεοκοπία. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει πολύ χρόνο για να επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα. Σε κάθε περίπτωση, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει πιθανώς να συμφωνήσει ακριβώς στην ίδια συμφωνία με την τωρινή κυβέρνηση, κάτι για το οποίο δυσκολεύτηκε και η τρέχουσα κυβέρνηση» αναφέρει η BofA Merrill Lynch.

«Είναι ασαφές τι θα κάνει ο Αλ. Τσίπρας εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση», υποστηρίζει η JP Morgan, ενώ η Citigroup αναφέρει πως είναι εξαιρετικά αβέβαιο το αν θα βρει 25 επιπλέον βουλευτές η κυβέρνηση για την αποφυγή εκλογών

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σήμερα η Ευρωζώνη είναι μια νίκη ΣΥΡΙΖΑ σε γενικές εκλογές» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Smith&Williamson, Φ. Λόουλορ, ενώ ο Γ.Σαράβελος, αναλυτής της Deutsche Bank, υποστήριξε πως οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αυξάνουν τη νευρικότητα στις αγορές.

Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της νορβηγικής Skagen Funds δήλωσε πως «θα αποφύγει την Ελλάδα μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση». Στο ίδιο μήκος κύματος προχώρησε και ο Τζ. Πόλσον, ο οποίος δήλωσε ότι θα «παγώσει» τις επενδύσεις του στην Ελλάδα, μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Ο κ. Χόιεν που είχε τοποθετήσει το 5% του χαρτοφυλακίου του σε ελληνικά κρατικά ομόλογα πριν από δύο εβδομάδες, τα πούλησε μετά από ταξίδι που έκανε στην Αθήνα. Ο οίκος Fitch εκτιμά με ανακοίνωσή του ότι το σενάριο πρόωρων εκλογών υπάρχει για το πρώτο τρίμηνο του 2015, ενώ σε τέτοια περίπτωση ενέχεται ο κίνδυνος η επόμενη διοίκηση θα είναι λιγότερο υποστηρικτική των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής.