X

Σενάρια και «κυνηγητό» για τους 180

Έντονες ζυμώσεις, διεργασίες και σενάρια για εναλλακτικές υποψηφιότητες στην τρίτη ψηφοφορία. «Ότι αποφασίσουν οι βουλευτές θα είναι σεβαστό», το μήνυμα του Σταύρου Δήμα.

Ant1news



Το… σακούλι με τις «180» ψήφους αναζητά η κυβέρνηση ενόψει της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι προγραμματισμένη για τις 29 Δεκεμβρίου, θέτοντας τους βουλευτές προ των ευθυνών τους.

Οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές και θα τιμωρήσουν εκείνον που προσπαθεί να τις επιβάλλει, ήταν το μήνυμα που έστειλε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΣΕΕ και πρόσθεσε ότι είναι η ώρα της ευθύνης των βουλευτών.

«Προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της χώρας με απειλή για πρόωρες εκλογές, με όχημα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, παραβιάζοντας το πνεύμα του Συντάγματος. Επί μήνες τώρα ορισμένοι δημιουργούν σύννεφα πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας στο εξωτερικό», σημείωσε ο κ. Σαμαράς, εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του.

Οι πολιτικές εξελίξεις και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα τεθούν σήμερα (13:30) στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, μία ημέρα μετά και την έγκριση της δίμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος από το Euroworking Group.

Νωρίς το μεσημέρι στην παρουσίαση του βιβλίου «Εσωτερικός μετανάστης» του Νίκου Γερακάρη, ο Σταύρος Δήμας αναφερόμενος στα της προεδρικής εκλογής, παρά τις πιέσεις των δημοσιογράφων, δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση, περιοριζόμενος να πει χαμογελώντας «ότι αποφασίσουν οι βουλευτές θα είναι σεβαστό».

Μέσα σε αυτό το φόντο, συνεχίζεται η ονοματολογία για τα πιθανά «ναι» από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Την Τετάρτη ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής προανήγγειλε θετική ψήφο για ΠτΔ και προστέθηκε στα «ναι», μετά τον Παναγιώτη Μελά, ενώ ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν προκύψει ένα εθνικό ζήτημα, άφησαν σήμερα οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και Παύλος Χαϊκάλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το «ναι»… γέρνει η πλάστιγγα για την Κατερίνα Μάρκου, τον Κώστα Γιοβανόπουλο, τον Γιάννη Κουράκο, τον Γιώργο Κασαπίδη, τον Σπύρο Λυκούδη, τον Χρήστο Αηδόνη, τον Γρηγόρη Ψαριανό και τον Βασίλη Οικονόμου, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν για τους βουλευτές Βασίλη Καπερνάρο, Μίκα Ιατρίδη και Βύρωνα Πολύδωρα, που δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους.

Αντίθετα, αρνητική στάση κρατούν οι βουλευτές Θεοδώρα Τζάγκρη, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Οδυσσέας Βουδούρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Ραχήλ Μακρή, Μίμης Ανδρουλάκης και Πάρις Μουτσινάς, ενώ προς το «όχι» δείχνουν να κινούνται οι Πέτρος Τατσόπουλος, Νίκη Φούντα, Θωμάς Ψύρρας και Νίκος Τσούκαλης.

Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, στις 19:00 και απαιτεί 200 ψήφους, όπως και η δεύτερη που θα ακολουθήσει στις 23 Δεκεμβρίου. Η 3η και πιο κρίσιμη ψηφοφορία, που απαιτεί 180 ψήφους, θα διεξαχθεί στις 29 Δεκεμβρίου.

Αν δεν επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία και στην τρίτη ψηφοφορία η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες και προκηρύσσονται εκλογές.

Σενάριο για νέο υποψήφιο στην τρίτη ψηφοφορία

Παρότι η κυβέρνηση επιμένει στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν ενόψει της προεδρικής εκλογής. Σύμφωνα με ένα από αυτά, το οποίο ακούγεται και περισσότερο, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέος υποψήφιος στην τρίτη και πιο κρίσιμη ψηφοφορία, εάν στις δύο πρώτες διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία και αναλόγως - πάντα - του αριθμού των ψήφων.

Μεγάλο ρόλο σε ένα τέτοιο σενάριο εκτιμάται ότι θα παίξει η ψήφος των ανεξάρτητων βουλευτών προς το πρόσωπο του κ. Δήμα.

«Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για αλλαγή υποψηφίου μεταξύ δεύτερη και τρίτης εκλογής, εξάλλου δεν ξέρω και αυτό σε τι θα εξυπηρετούσε στο βαθμό που υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι δεν εξαρτούν την ψήφο τους από το πρόσωπο που προτείνεται ως υποψήφιος και λένε ξεκάθαρα ότι "θέλω να χρησιμοποιήσω την Προεδρική εκλογή για να ρίξω την Κυβέρνηση"», ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τα σενάρια αυτά.

Σε εκλογικό «συναγερμό» ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού έθεσε την ίδια ώρα τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας κατά την χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δεν θα βρει τις 180 απαιτούμενες ψήφους για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Σταύρος Δήμας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε πολιτική και οργανωτική ετοιμότητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν ψηφίζει για Πρόεδρο η ΔΗΜΑΡ

Την απόφαση να καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για την προεδρική εκλογή και στις τρεις ψηφοφορίες έλαβε την Τετάρτη και η ΔΗΜΑΡ, κατά την κοινή συνεδρίαση της Ε.Ε και της Κ.Ο του κόμματος.

Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι τα μέλη των δυο οργάνων κατέληξαν ομόφωνα σε αυτή την θέση «με το σκεπτικό ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να συμβάλλει στη συντήρηση πολιτικών που εγκλωβίζουν σε τέλμα την κοινωνία και την οικονομία».

«Η Δημοκρατική Αριστερά είναι και θα παραμείνει παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις, με δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη την πολιτική και οργανωτική της αυτοτέλεια», προστίθεται στην ανακοίνωση.