X

Οι επενδυτές επιλέγουν Eλλάδα για φυσικό αέριο

Σε επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα δίκτυο 40 πρατηρίων φυσικού αερίου, ετοιμάζεται να προχωρήσει η εταιρεία CTIP OIL & GAS.

Ant1news



Της Φαίης Χρυσοχόου

«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα έχει σημαντικό όφελος από την αεριοκίνηση», δήλωσε ο πρόεδρος  και διευθύνων σύμβουλος της CTIP&Gas  Reda Ginena. Ο κ Ginena εξήγγειλε ότι είναι έτοιμος να δημιουργήσει δίκτυο 40 πρατηρίων φυσικού αερίου στη χώρα στην επόμενη πενταετία που αντιστοιχεί σε επένδυση 200 εκατομμυρίων ευρώ.  

Ο πρόεδρος της εταιρείας έχει ήδη συναντηθεί με τους αρμόδιους για το θέμα υπουργούς καθώς για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο συζητείται ήδη στη Βουλή και να επιτραπεί η μετασκευή κινητήρων από ντίζελ σε διπλού καυσίμου.  

Η χρήση του φυσικού αερίου για την κίνηση οχημάτων υπολογίζεται ότι είναι 50% φθηνότερη  από τη βενζίνη και περίπου 30% - 40% φθηνότερη από το πετρέλαιο ντίζελ. Ειδικά για μεγάλα οχήματα όπως φορτηγά και λεωφορεία ότι η ανάκτηση της επένδυσης για την μετατροπή του κινητήρα μπορεί να γίνει σε διάστημα 4 - 8 μηνών.

Ήδη έχουν ξεκινήσεις συζητήσεις με την ΔΕΠΑ για τις πιθανότητες συνεργασίας για την προμήθεια φυσικού αερίου και πετρελαίου ντίζελ. Παράλληλα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με σημαντικό αριθμό εταιρειών οι οποίες  διαθέτουν μεγάλους στόλους φορτηγών αυτοκινήτων προκειμένου να τους μετατρέψουν ώστε να χρησιμοποιούν και φυσικό αέριο.

Η μετατροπή των οχημάτων θα γίνεται στους σταθμούς ανεφοδιασμού, ενώ υπολογίζεται ότι από την στιγμή που θα λυθούν όλα τα προβλήματα ο πρώτος σταθμός θα μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε 6 έως 8 μήνες.

Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι φυσικό αέριο για την κίνησή τους χρησιμοποιούν περίπου 16,7 εκατομμύρια οχήματα ενώ λειτουργούν 20.000 σταθμοί ανεφοδιασμού πεπιεσμένου φυσικού αερίου. Στην Ευρώπη το μεγαλύτερο δίκτυο πρατηρίων διαθέτουν η Γερμανία και η Ιταλία με περίπου 900 σταθμούς να λειτουργούν σε κάθε μία από τις δύο χώρες.

Ο όμιλος CTIP έχει την έδρα του την Ιταλία και δραστηριοποιείται σε 45 χώρες στους τομείς μελετών, σχεδιασμού κατασκευής και λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων στους τομείς ενέργειας, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, μεταφορών, κ.ά.