X

Οι πολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν και τα ταμειακά διαθέσιμα - Μέχρι πότε φθάνουν τα λεφτά (;)

Είναι πιθανό να υπάρξει ταμειακό πρόβλημα; Ποια είναι τα δύο σενάρια με τα οποία πορεύεται η ελληνική οικονομία;

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με δύο σενάρια πορεύεται η ελληνική οικονομία για το επόμενο διάστημα, αναφορικά με το έως πότε φθάνουν τα λεφτά για το ελληνικό Δημόσιο, με δεδομένο ότι η αξιολόγηση της τρόικας δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχουν εκταμιευτεί τα χρήματα προς την Ελλάδα. 

Η πρώτη εκδοχή: Τα λεφτά τελειώνουν τον Μάρτιο 

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, τα ταμειακά διαθέσιμα αρκούν έως τον Μάρτιο του 2015 και μάλιστα όπως λένε στο υπουργείο ο Γκίκας Χαρδούβελης ενημέρωσε το Eurogroup ότι μετά το τέλος Φεβρουαρίου «θα υπάρξει ταμειακό πρόβλημα» αν δεν εκταμιευθούν οι δόσεις ύψους 5,2 δισ.€ από ΕΕ και ΔΝΤ. 

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Χαρδούβελης, είχε συνάντηση πριν από τη συνεδρίαση, με τον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στον οποίο ανέφερε: ότι αν φύγουμε από το δίμηνο θα υπάρξει ταμειακό πρόβλημα και γι' αυτό πρέπει να υπάρξει συμφωνία ως το τέλος Φεβρουαρίου για την εκταμίευση της δόσης».

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε στους ομολόγους του στο Eurogroup το πρόβλημα των διαθεσίμων, κάτι που σε συνδυασμό με τη θετική στάση Μοσκοβισί συνέβαλε, στο να γίνει δεκτή μια παράταση δύο, αντί έξι μηνών, από το Eurogroup.

Η δεύτερη εκδοχή: Υπάρχουν διαθέσιμα έως τον Ιούλιο 

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, και στελέχη των δανειστών το κράτος θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να φτάσει ακόμη και ως το μήνα Ιούλιο, μήνας που λήγουν υποχρεώσεις 3,9δισ.€

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα 3,5 δισ.€ αφορούν ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια του ευωσυστήματος, δηλαδή στα χέρια της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών των κρατών της ευρωζώνης. Τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ αφορούν αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ.

Έτσι, το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει τον Μάρτιο χωρίς στάση πληρωμών προς το εξωτερικό δίχως να λάβει τη δόση των 1,8 δισ.€ από την ΕΕ και τις δύο δόσεις ύψους 3,4δισ.€ από το ΔΝΤ. 

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, αν περάσουν τα δύσκολα θα μπορούσε, να συνεχίσει με μερική παύση πληρωμών του κράτους στο εσωτερικό (όπως συνέβη το διάστημα Απριλίου-Δεκεμβρίου 2012) και να φτάσει ως τον Ιούλιο. Ωστόσο ο Ιούλιος είναι «αδιάβατος» καθώς λήγουν ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ στα χέρια του Ευρωσυστήματος ενώ άλλα 3,2 δισ.€ λήγουν τον Αύγουστο.

Απρόβλεπτο και δύσκολο το δεύτερο σενάριο 

Πάντως, οικονομολόγοι λένε ότι αυτό το δεύτερο σενάριο θα είχε μεγάλο κόστος για την πραγματική οικονομία και θα έπληττε σοβαρά την ήδη περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά αλλά και την ανάπτυξη που μόλις άρχισε.

Πως μπορεί να υλοποιηθεί:

-         Οι κρατικές δαπάνες θα μπουν σε φάση έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερούν ακόμη περισσότερο οι πληρωμές προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων και θα διατηρηθεί (ή και αυξηθεί ελαφρώς) ο ήδη μεγάλος χρόνος αναμονής για την απόδοση των συντάξεων. 

-         Το κράτος θα συνεχίζει να δανείζεται μέσω repos από τα διαθέσιμα των ΔΕΚΟ και παράλληλα θα εκδίδει έντοκα τα οποία θα αγοράζουν οι τράπεζες με άδεια της ΕΚΤ.

-         Η πιο επώδυνη σειρά μέτρων όμως είναι ότι θα «παγώσουν» οι επιστροφές φόρων αλλά και του ΦΠΑ, κίνηση που θα μπορούσε να ρίξει σε κώμα την πραγματική οικονομία, ειδικά αν οι τράπεζες αδυνατούν να προσφέρουν ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.