X

Μοσκοβισί: Ο ρόλος της Ευρώπης δεν είναι να τιμωρήσει

Σαφές μήνυμα στήριξης στις ελληνικές προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού έστειλε ο Πιέρ Μοσκοβισί και υπογράμμισε ότι τώρα χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις.

Ant1news



Την ανάγκη να προχωρήσουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις επεσήμανε εκ νέου ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Δευτέρας με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Υπουργός τον ενημέρωσε για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί τους τελευταίους 18 μήνες στη δημόσια διοίκηση, δίνοντας έμφαση στην αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού, αλλά και τις στοχευμένες ενέργειες για τη μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς και για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα 2014-2016.

Μετά τη συνάντηση, ο  κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε τον Έλληνα υπουργό «αποτελεσματικό παράγοντα» για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και αναγνώρισε ότι «πολλά έχουν επιτευχθεί στον τομέα αυτόν». Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ενστερνίστηκε την άποψη του κ. Μητσοτάκη για «μία ποιοτική προσέγγιση» των μεταρρυθμίσεων ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν που πάνε τα λεφτά τους και να λαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες από το κράτος, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων ανάμεσα τους.

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι συζήτησαν «για συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες και θέλω να σας πω ότι οι απόψεις μας ταυτίζονται. Και αυτό είναι σημαντικό γιατί η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα, έχουν γίνει πολλές θυσίες από τον ελληνικό λαό τις οποίες και χαιρετίζω». «Κανείς δεν μπορεί να τις αρνηθεί, αλλά τώρα χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις. Ο ρόλος της Ευρώπης δεν είναι να τιμωρήσει. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες και να βοηθήσουμε», πρόσθεσε.

Από πλευράς του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «έχουμε περάσει πια από μια περίοδο όπου η έμφαση δινόταν στην επίτευξη ποσοτικών στόχων σε μια νέα φάση όπου η έμφαση δίνεται σε ποιοτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τόνισα στον Επίτροπο ότι έχουμε αναλάβει με θάρρος και αποφασιστικότητα την ιδιοκτησία αυτών των μεταρρυθμίσεων και συζητάμε μαζί με τους εταίρους μας τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μπορέσουμε να τις υλοποιήσουμε».

Ακόμη, ο Υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μοσκοβισί, ως πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, για τη σημαντική βοήθεια που έχει παράσχει η χώρα του στα θέματα της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Νωρίτερα, ο κ. Μοσκοβισί είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ επισκέφθηκε μαζί με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, έργα κατασκευής του μετρό στον Κορυδαλλό.