X

«Μάχη» ψήφο – ψήφο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Στο «κόκκινο» οι διεργασίες των κομμάτων ενόψει του πρώτου κρας τεστ αύριο στη Βουλή. Ποιοι θα ψηφίσουν υπέρ και ποιοι «παρών».

Ant1news

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μία ημέρα πριν την πρώτη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, ωστόσο η πιο κρίσιμη θεωρείται η τρίτη διαδικασία στις 29 Δεκεμβρίου το αποτέλεσμα της οποίας θα δείξει εάν θα βγει Πρόεδρος ή θα οδηγηθούμε σε πρόωρες κάλπες.

Άγνωστη παραμένει ακόμα η στάση που θα κρατήσουν οι περισσότεροι από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στους βουλευτές των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.

Πάντως, ο Φώτης Κουβέλης με δήλωσή του τόνισε ότι δεν θα θεωρήσει αποστάτες όσους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς αποφασίσουν να ψηφίσουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν και η γραμμή του οργάνων του κόμματος έχει αποφασιστεί και είναι διαφορετική.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1, είπε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση στην ψηφορορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην αυριανή διαδικασία θα πει «όχι», ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει στην συνέχεια σε περίπτωση που υπάρξει κάποια κίνηση για εθνική συνεννόηση.

Την ίδια ώρα, τα επιτελεία των κομμάτων έχουν θέσει σε λειτουργία τους μηχανισμούς τους ώστε να είναι ετοιμοπόλεμα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση της MRB για τον ΑΝΤ1, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,2%, ενώ η ΝΔ εξασφαλίζει 21%, με τη διαφορά να μειώνεται στο 3,2%.

Πάντως, η πλειονότητα των πολιτών, το 61,6% δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, σε αντίθεση με το 36,3% που εκφράζεται θετικά για τέτοιο ενδεχόμενο, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση.

Εν τω μεταξύ, με παρέμβαση του χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε ότι η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις και ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, καλώντας τους βουλευτές να συνυπολογίσουν τον μεγάλο αυτό κίνδυνο, όπως τον χαρακτήρισε, πριν αποφασίσουν τι θα κάνουν στις ψηφοφορίες για την προεδρική εκλογή.

Με αυτά τα δεδομένα θα διεξαχθεί αύριο η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με υποψήφιο τον Σταύρο Δήμα που είναι πρόταση της κυβέρνησης, ενώ στη διαδικασία θα συμμετέχουν και οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καθώς τους δόθηκε άδεια από τις δικαστικές Αρχές.

Με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα σχετικά με τις προθέσεις των βουλευτών, υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα θα ψηφίσουν οι 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Νταβρής.

«Ναι» αναμένεται να πουν, πιθανότατα στην τρίτη ψηφοφορία, από τους ανεξάρτητους βουλευτές, οι Αικ. Μάρκου, Γρ. Ψαριανός, ενώ ασαφείς παραμένουν οι προθέσεις του Β. Πολύδωρα.

Ο Βασίλης Οικονόμου, μιλώντας στο Mega, εξέφρασε την απόφασή του να  ψηφίσει «παρών» στην πρώτη ψηφοφορία, ωστόσο δεν ξεκαθάρισε την στάση που θα κρατήσει στην τρίτη και πιο κρίσιμη ψηφοφορία.

Ακόμα ένας ανεξάρτητος βουλευτής ανοίγει τα χαρτιάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιωάννης Κουράκος ζητά να γίνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού προκειμένου να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, την απόφασή του να μην ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας υπογράμμισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Δεν θα ψηφίσω για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Η δυσαναλογία που υπάρχει ανάμεσα στο κοινό αίσθημα, το δημόσιο αίσθημα, την κοινή γνώμη από την μία πλευρά και στην πολιτική που ασκείται είναι χαώδης και συνεπώς η πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει» τονίζει ο κ. Μπόλαρης.

Στους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές, οι οποίοι αριθμούν 17 μέλη, η εικόνα είναι η εξής: Μέχρι στιγμής, «όχι» φέρονται αποφασισμένοι να ψηφίσουν οι Π. Τατσόπουλος, Οδ. Βουδούρης, Μ. Ανδρουλάκης, Χρ. Γιαταγάνα, Θ. Παραστατίδης, Ραχ. Μακρή, Β. Καπερνάρος και Θ. Τζάκρη. Αντίθετα, θετική ψήφο αναμένεται να δώσουν οι Κ. Γιοβανόπουλος, Γ. Κασαπίδης, Π. Μελάς και Χρ. Αηδόνης. Ερώτημα παραμένει η στάση της προερχόμενης από τους ΑΝΕΛ κ. Μίκας Ιατρίδη.

Επίσης, άγνωστο παραμένει  τι θα ψηφίσουν οι δύο πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές, Χρ. Αλεξόπουλος και Στ. Μπούκουρας.