X

Το πρώτο ρομπότ που ταξίδεψε ως επιβάτης σε πτήση!

Ένα ανθρωποειδές ρομπότ ταξίδεψε ως επιβάτης σε πτήση της Lufthansa από το Λος Άντζελες στη Φρανκφούρτη.

Ant1news

Η Αθηνά, όπως είναι το όνομα που έδωσαν στο ρομπότ οι δημιουργοί του, έκανε την εμφάνισή της στα εκδοτήρια εισιτηρίων του διεθνούς αεροδρομίου του Λος Άντζελες, καθισμένη σε καροτσάκι.

Μετά την αρχική έκπληξη, οι υπάλληλοι ικανοποίησαν το αίτημα των επιστημόνων να ταξιδέψει ως επιβάτης στην πτήση και της έβγαλαν κανονικό εισιτήριο στην οικονομική θέση.

Το ρομπότ Αθηνά δημιουργήθηκε από την εταιρεία Sarcos στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα, σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, προκειμένου να φέρει εις πέρας αποστολές οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ανθρώπων, όπως για παράδειγμα είναι ο καθαρισμός στον τόπο ενός πυρηνικού ατυχήματος (βλ. Φουκουσίμα).

«Φανταστείτε το σενάριο της Φουκουσίμα. Εκεί ήταν ένα πολύ επικίνδυνο περιβάλλον για τα μέλη των συνεργείων καθαρισμού. Θα ήταν προτιμότερο να μην αναλάμβαναν ένα τέτοιο έργο άνθρωποι, θυσιάζοντας ακόμη και τη ζωή τους», εξηγεί ο ερευνητής Μαξ Πλανκ.

Για την ώρα, η Αθηνά δε μπορεί να μετακινείται αυτόνομα. Το λογισμικό για την κίνηση των κάτω άκρων της δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμη. Έτσι, παρέμεινε καθισμένη στο αμαξίδιο και περίμενε από τις αεροσυνοδούς να την οδηγήσουν στη θέση της.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως για την εταιρεία ήταν πιο οικονομική λύση να βγάλει εισιτήριο επιβάτη στο ρομπότ παρά να τη στείλει με μεταφορική. Πέραν φυσικά της δημοσιότητας που πήρε το γεγονός, αφού η Αθηνά έγινε το πρώτο ρομπότ που ταξίδεψε ως επιβάτης αεροπορικής πτήσης. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου…