X

Αμφίπολη: Στο top 10 των ανακαλύψεων του 2014

Μια θέση στη δεκάδα με τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις της χρονιάς που φεύγει καταλαμβάνει η Αμφίπολη, σύμφωνα με ειδική στην αρχαιολογία ιστοσελίδα.

Ant1news

Μία λίστα με τις δέκα σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2014  δημιούργησε η εξειδικευμένη στην αρχαιολογία ιστοσελίδα archaeology.org.

Στο αφιέρωμα οι συντάκτες σημειώνουν πως οι ανακαλύψεις στον Τύμβο Καστά έστρεψαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον στην αρχαιολογία και περιλαμβάνουν τον αρχαίο τάφο στη λίστα με τις κορυφαίες ανακαλύψεις.

Το κείμενο μάλιστα ξεκινά με αναφορά στην Αμφίπολη: «Από τη στιγμή που ήρθε στο φως ο μεγαλύτερος γνωστός ελληνικός τύμβος τον Αύγουστο, οι λάτρεις της αρχαιολογίας σε όλο τον κόσμο περίμεναν με ανυπομονησία κάθε νέα είδηση, που προερχόταν από το σημείο της ανασκαφής. Ο Τύμβος της Αμφίπολης, που χρονολογείται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν το τρανό παράδειγμα του πώς η αρχαιολογία μπορεί να αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον και την φαντασία του κοινού και εύκολα κέρδισε μια θέση στο «Top-10» των ανακαλύψεων του 2014».

Η δεκάδα των ανακαλύψεων:

Το υπόγειο Στόουνχετζ, Αγγλία

Οπως αναφέρεται, σαν να μην ήταν αρκετά θεαματικό από μόνο του το Στόνοχετζ, προέκυψε πως παρόμοιες υποδομές υπάρχουν διάσπαρτες υπογείως σε όλη την ευρύτερη περιοχή, γεγονός που αποκάλυψε η γεωλογική έρευνα.

Ο Θησαυρός του Σίτον Ντάουν, Αγγλία

Ο Θησαυρός του Σίτον Ντάουν αποτελείται από 22.000 νομίσματα που χρονολογούνται την περίοδο 260-340 μ.Χ.

Ο Τύμβος της Αμφίπολης, Ελλάδα 

Το site κάνει μια αναλυτική περιγραφή, θυμίζοντας τις Σφίγγες, τις Καρυάτιδες και το μωσαϊκό με την Αρπαγή της Περσεφόνης.

Οι απαρχές του βουδισμού, Νεπάλ 

ΟΙ έρευνες έφεραν στο φως ευρήματα που βοήθησαν τους ιστορικούς να κατανοήσουν σε βάθος τα πρώτα χρόνια του βουδισμού.

Ανακαλύψεις για τον Νεάτερνταλ

Επιστήμονες μελέτησαν εκ νέου το DNA του Νεάτερνταλ και συγκέντρωσαν στοιχεία για το πώς εξελίχθηκε το ανθρώπινο σώμα και το μυαλό. 

Το «Έρεβος», Καναδάς

Η ανακάλυψη ενός βυθισμένου πλοίου του 1846, που υπολογίζεται ότι ήταν το «Έρεβος», δηλαδή το ένα από τα δύο πλοία με τα οποία αναχώρησε για την αποστολή στην Ανταρκτική ο Τζον Φράνκλιν.

Η βυθισμένη βυζαντινή βασιλική, Τουρκία

Αρχαιολόγος που πέταξε πάνω από τη λίμνη Ιζνίκ, στην αρχαία Νικαία της Τουρκίας ανακάλυψε σχεδόν σχεδόν ακέραιους τους τοίχους μια βυζαντινής εκκλησίας στο βυθό.

Μουμιοποίηση πριν τους Φαραώ, Αγγλία

 Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν την τεχνική της μουμιοποίησης πολύ πριν τους Φαραώ. Κι αυτό αποακλύφθηκε από την ανάλυση υφασμάτων που χρησιμοποιούνταν στην ταφή και βρέθηκαν στην Αγγλία.

Το οχυρό του Μπλουτουθ, Δανία

Ερείπια ενός φρουρίου που πιστεύεται πως ανήκε στον περιβόητο πολεμιστή των Βίκινγκς γνωστό με το παρατσούκλι «Μπλουτούθ» ανακαλύφθηκαν σε χωράφι νοτιοδυτικά της Κοπεγχάγης.

Η 13.000 ετών αμερικανίδα ιθαγενής, Ναϊάς, Μεξικό

Πρόκειται για τον αρχαιότερο σκελετό ιθαγενούς της αμερικανικής ηπείρου όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες που χρονολόγησαν τα υερήματα από το 2007.