X

Φθηνότερο το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του 2014 εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο είναι φτηνότερο 8.1%, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Ant1news

Φθηνότερο σε σχέση με το 2013 είναι το τυπικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στα μεγάλα σουπερμάρκετ με τις τιμές για άλλη μία χρονιά να παρουσιάζουν σημαντική διακύμανση, δίνοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα να επιλέξει.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) την περίοδο των εορτών.

Συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του 2014 εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο είναι φτηνότερο 8.1%. Σε αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι προσφορές με την μορφή δωροεπιταγών. Αθροιστικά την τελευταία 4ετία η μείωση σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2010 είναι της τάξης του 25%. Η μείωση αυτή οφείλεται στην αύξηση της έντασης του ανταγωνισμού κάθε έτος ανάμεσα στις επιχειρήσεις του κλάδου και στην προσαρμογή των επιχειρήσεων του κλάδου (προμηθευτές και λιανέμποροι) στην ανάγκη των καταναλωτών για μειωμένες τιμές.

Επίσης, από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι συνολικά η μείωση τιμών για τα προϊόντα του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού φαίνεται πως είναι μεγαλύτερη για τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ συγκριτικά με τα μικρά σημεία πώλησης, κάτι το οποίο οφείλεται κυρίως στις οικονομίες κλίμακας που επιτυγχάνουν οι μεγάλες αλυσίδες του κλάδου.

Η μείωση αυτή οφείλεται στο ότι 16 από τις 18 υποκατηγορίες που εξετάστηκαν παρουσίασαν μείωση και επίσης στη σημαντική ποσοστιαία πτώση τιμών που παρουσίασαν συγκεκριμένες κατηγορίες εποχιακών προϊόντων όπως είναι οι Κουραμπιέδες (μείωση 27%), οι πατάτες (μείωση 26%), τα μελομακάρονα (μείωση 24%), το κρασί που εξετάζεται (μείωση 14%), η Ζάχαρη Άχνη (μείωση 12%) τα αυγά (μείωση 12%) και το μαρούλι (μείωση 11%). Σε αντίθεση με πέρυσι πτωτικά φαίνεται ότι κινείται η τιμή της Γαλοπούλας κατά 1.8% η νωπή και κατά 3% η κατεψυγμένη.