X

5+1 προτάσεις για το Σαββατοκύριακο

Τα Χριστούγεννα είναι προ πυλών και ήδη «μυρίζει» αέρας γιορτινός… Η κατάλληλη ευκαιρία να αλλάξατε διάθεση και να βγείτε έξω, παρασύροντας την οικογένεια και τους φίλους σας.

Ant1news

Πολλές και ενδιαφέρουσες οι προτάσεις αυτό το Σαββατοκύριακο που κινείται σε εορταστικούς ρυθμούς. Επιλέξτε αυτή που θα σας δώσει την ευκαιρία να «αποδράσετε» από την καθημερινότητα.

ΣΙΝΕΜΑ

«Βροχή» ταινιών στις αίθουσες

 

Σαββατοκύριακο και πάλι στις αίθουσες αίθουσες, με παρέα ή μόνος και ανάμεσα το δίλλημα ποια από τις παρακάτω προτάσεις να διαλέξω…

«Χόμπιτ: η μάχη των πέντε στρατών», «Η αγάπη είναι παράξενη», «Κελί από χρυσάφι», «Magical Girl», «Η πρώτη αγάπη», «10.000 χιλιόμετρα», «Οι αισθηματίες», «Serena», «Το αγόρι και ο κόσμος», «Ψυχρά και ανάποδα, τραγουδιστά», «Ο Παραμυθάς και οι ιστορίες του» οι νέες ταινίες που προβάλλονται στους κινηματογράφους και περιμένουν τους μεγάλους, αλλά και τους μικρούς συνεφίλ.

ΘΕΑΤΡΟ

Ο «Ματωμένος Γάμος»: το αριστούργημα του Λόρκα στο Θέατρο Αποθήκη

Ο «Ματωμένος Γάμος» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα παρουσιάζεται από τις 19 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Αποθήκη, σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.

Η ποίηση συναντά την σκληρότητα και το πάθος την απόγνωση. Μία σπουδή για τον έρωτα και τον θάνατο. Σ΄ ένα τόπο που εξορίζει την επιθυμία και την διαφορετικότητα , το πάθος για ζωή, «η βαθειά ρίζα της κραυγής» όπως λέει και ο ποιητής, θα βρει τρόπο να εκφραστεί και να παρασύρει στον όλεθρο όσους αρνήθηκαν τη φωτιά που καίει μέσα τους. Μία τραγωδία για τον πιο αμείλικτο δαίμονα: τον Έρωτα

«Φάντασμα με γόβες» στο Γκλόρια

Η νέα παραγωγή που θα φιλοξενήσει το θέατρο Γκλόρια θα είναι η κλασική και αξεπέραστη κωμωδία του Νόελ Κάουαρντ "Φάντασμα με γόβες". Την παράσταση θα σκηνοθετήσει ο Σταμάτης Φασουλής.

Το έργο ήδη παίζεται με τεράστια επιτυχία στο Broadway της Νέας Υόρκης σε μια αναβίωση που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές. Τον ρόλο που στην Αμερική ερμηνεύει η Angela Lansbury στην Αθήνα θα ερμηνεύσει η Υρώ Μανέ. Ο Φάνης Μουρατίδης, ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, η Ντορέττα Παπαδημητρίου, η Βάσω Γουλιελμάκη, η Ελευθερία Μπενοβία και η νέα, ανερχόμενη πρωταγωνίστρια Ιωάννα Τριανταφυλλίδου πρωταγωνιστούν, επίσης, στην παράσταση. Τα σκηνικά έχει αναλάβει ο Μανόλης Παντελιδάκης, ενώ τα κοστούμια η Ντένη Βαχλιώτη.

Το έργο, γραμμένο το 1941 και μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Coward, διαδραματίζεται στο σπίτι του συγγραφέα Τσαρλς Κόντομαιν όπου ζει με τη δεύτερη γυναίκα του Ρουθ. Εκεί θα καλέσουν ένα μέντιουμ, τη Μαντάμ Αρκάτι (Υρώ Μανέ) και ένα φιλικό τους ζευγάρι για μια βραδιά σεάνς. Στόχος του Τσαρλς είναι να κάνει μια έρευνα για τον μεταφυσικό κόσμο, ώστε να μπορέσει να τον παρουσιάσει στο νέο του βιβλίο όσο καλύτερα μπορεί. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν η μαντάμ Αρκάτι θα φέρει από την άλλη διάσταση τη νεκρή γυναίκα του Τσαρλς, Ελβίρα.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ένα ρεσιτάλ με άρωμα… τριαντάφυλλο από την Ηρώ Σαΐα

Η Ηρώ Σαΐα παρουσιάζει ένα ρομαντικό ρεσιτάλ που μυρίζει έρωτα και τριαντάφυλλα, με την υπογραφή του Σταμάτη Κραουνάκη, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάνννης.

Η Ηρώ Σαΐα φιλοξενείται στο ΙΜΚ και παρουσιάζει το δικό της ρεσιτάλ με τον τίτλο «Γυναίκα Τριαντάφυλλο». Μαζί με τον Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο και ένα βιολοντσέλο, η Ηρώ Σαΐα, τέσσερα χρόνια μετά, ξεδιπλώνει το ταλέντο της και «μεταμορφώνεται» ξανά σε «Γυναίκα Τριαντάφυλλο» για να ερμηνεύσει μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια αγάπης από την ελληνική και τη διεθνή δισκογραφία. Τραγούδια των: Μάνου Χατζιδάκι, Γιάννη Σπανού, Σταμάτη Κραουνάκη, Θάνου Μικρούτσικου, Νίκου Αντύπα, Κώστα Καλδάρα, Λένας Πλάτωνος, Νίκου Μαμαγκάκη. Καθώς επίσης και τραγούδια των Beatles, του Sergio Endrigo και πολλών ακόμα.

Τραγούδια παλιά και δικαιωμένα από τον χρόνο, τραγούδια νέα με «άρωμα» τριαντάφυλλου, που διάλεξαν ο Σταμάτης Κραουνάκης μαζί με την Ηρώ Σαΐα. Κάποια μας τρυπάνε την καρδιά σαν αγκάθια και άλλα τη χαϊδεύουν τρυφερά όπως τα ροδοπέταλα χαϊδεύουν το τρυφερό μάγουλο ενός κοριτσιού… Ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ αφιερωμένο στο λουλούδι που λέγεται αγάπη.

ΧΟΡΟΣ

Η Σταχτοπούτα από το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η αριστουργηματική μουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ και η απαράμιλλη τέχνη του κλασικού χορού θα μας παρασύρουν σε έναν ονειρικό κόσμο μέσα από τη «Σταχτοπούτα», το αγαπημένο παραμύθι των παιδικών μας χρόνων! Τα πλούσια σκηνικά, οι υποβλητικοί φωτισμοί, τα λαμπερά κοστούμια, οι εξαίρετοι σολίστ και το corps de ballet του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας του Κιέβου συνθέτουν μια εντυπωσιακή παραγωγή, ένα αληθινό χριστουγεννιάτικο θέαμα που θα γοητεύσει μικρούς και μεγάλους!

Η φαντασμαγορική ατμόσφαιρα της «Σταχτοπούτας», του κοσμαγάπητου παραμυθιού του Σαρλ Περρώ που συγκινεί εδώ και δύο σχεδόν αιώνες το κοινό σε όλο τον κόσμο, ζωντανεύει στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης τα φετινά Χριστούγεννα, σε 15 πρωινές, απογευματινές και βραδινές παραστάσεις.

Χριστουγεννιάτικος «Καρυοθραύστης» ονειρικού παραμυθιού

Με τα θεαματικά σκηνικά και τα πλούσια κοστούμια που μεταφέρουν το κοινό στον κόσμο του παραμυθιού, η λαμπερή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), που γνώρισε τεράστια επιτυχία, επιστρέφει για 8 παραστάσεις.

Η ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων με τα δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο και ένα από τα πιο διάσημα μπαλέτα όλων των εποχών, ο «Καρυοθραύστης» του Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζεται σε χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα, με το Μπαλέτο και την Ορχήστρα της ΕΛΣ, υπό την διεύθυνση του Γιώργου Βράνου και της Ζωής Τσόκανου, και 4 διαφορετικές διανομές, στο θέατρο Ολύμπια, στις 20, 21, 23 και 24 Δεκεμβρίου και στις 3, 4, 9 και 11 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ.

Το θρυλικό μπαλέτο σε δύο πράξεις, ο «Καρυοθραύστης», παρουσιάζεται μαζί με μέρος της μουσικής από την «Εισαγωγή - Φαντασία Ρωμαίος και Ιουλιέτα», επίσης του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, και η χορογραφία εστιάζει στο όνειρο της Κλάρας, που αποδεικνύεται μια δραματική διαδικασία ενηλικίωσης μέσα από την αγάπη και τον φόβο.

ΕΚΘΕΣΗ

Studios 2014: Έκθεση αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών στο metamatic:taf

Το metamatic:taf με παρουσιάζει για πέμπτη συνεχή χρονιά την έκθεση "Studios 2014", η οποία εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου.

Η έκθεση αποτελεί θεσμό για το metamatic:taf και φιλοδοξεί να μεταδώσει στο κοινό τις τάσεις που διαμορφώνονται στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, φιλοξενώντας μια επιλογή έργων από πρόσφατους αποφοίτους. Η έκθεση επιχειρεί μια συνεκτική αποτύπωση των διερευνήσεων, εννοιολογικών και πρακτικών, που πραγματοποιούν οι νέοι εικαστικοί κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους.

ΠΑΙΔΙ

Μαγικά ρομαντική «Ανθολογία» από τον Jiri Srnec

Αυτά τα Χριστούγεννα, το Δημοτικό Θέατρο, το στολίδι του Πειραιά, υποδέχεται τον υπέροχα μαγικό και ανατρεπτικά ρομαντικό κόσμο του Jiri Srnec, του εμπνευστή του Μαύρου Θεάτρου της Πράγας και ιδρυτή του θιάσου Black Theatre Jiri Srnec. Στα 53 χρόνια της ιστορίας του, το Black Theatre Jiri SrneC, το πρώτο Μαύρο Θέατρο του κόσμου, έχει κατακτήσει πέντε εκατομμύρια (5.000.000) θεατές κι έχει συμμετάσχει σε 87 διεθνή, θεατρικά φεστιβάλ σε 68 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Συνδυάζοντας μοναδικά τις παραδοσιακές και σύγχρονες θεατρικές τεχνικές του "μαύρου θεάτρου", με το σύγχρονο χορό, την ατμοσφαιρική μουσική και την παντομίμα, εξιστορεί πολύπλοκες, ιστορίες, σκορπίζοντας απλόχερα δόσεις μαγείας, ονειροπόλας διάθεσης και ομορφιάς σε μικρούς και μεγάλους.

Η θεατρική παράσταση "Ανθολογία" είναι ένα σπονδυλωτό έργο που μας ταξιδεύει με επιλεγμένες σκηνές από τα αριστουργήματα της 53χρονης ιστορίας του Μαύρου Θεάτρου Srnec. Σκηνές από την "Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων", το "Ιπτάμενο Ποδήλατο", τον "Πήτερ Πάν" και άλλων διάσημων έργων του Jiri Srec όπως "Φωτογράφος", "Αποσκευές", "Φυλακισμένος", "Θαλασσινά" θα διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους.

«Ο Καραγκιόζης και το θαύμα των Χριστουγέννων» στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Καραγκιόζης επιστρέφει στο Μέγαρο για ένα ακόμα διασκεδαστικό ταξίδι στον κόσμο της περιπέτειας μέσα από το παιχνίδι της σκιάς με το φως, υπό τους ήχους της ζωντανής μουσικής. Στην ολοκαίνουργια παράσταση «Ο Καραγκιόζης και το θαύμα των Χριστουγέννων», ο Ηλίας Καρελλάς με τον θίασο σκιών του, θα αναμετρηθεί, αυτή τη χρονιά, με τον γερο-τσιφούτη Εμπενήζερ Σκρουτζ, την εμβληματική φιγούρα της «Χριστουγεννιάτικης ιστορίας» του Τσαρλς Ντίκενς.

Άραγε είναι ικανός ο διάσημος αρχιτσιγκούνης να ταλαιπωρεί ακόμα και τον πολυμήχανο Καραγκιόζη; Πώς θα αλλάξει ξαφνικά ο Σκρουτζ, το βράδυ των Χριστουγέννων; Ποια είναι τα φαντάσματα του παρελθόντος που θα τρυπώσουν σαν σκιές στην καμπίνα του καραβιού του; Θα καταφέρουν η αγάπη, η μουσική και η συνεργασία να μεταμορφώσουν έναν άνθρωπο; Οι απαντήσεις –πάντα με πολύ γέλιο, ανατροπές και εκπλήξεις!– στο άσπρο πανί του καραβιού του Καραγκιόζη.