X

Ζανιάς: Η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος απαιτεί περιβάλλον χωρίς αβεβαιότητα

Περιβάλλον χωρίς έντονες συνθήκες αβεβαιότητας απαιτεί η θεσμική θωράκιση του τραπεζικού συστήματος, τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Ο κ. Ζανιάς κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εξέφρασε την απορία του, πως είναι δυνατόν η Πορτογαλία να δανείζεται με πολύ χαμηλότερα επιτόκια από την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πώς είναι δυνατόν σήμερα που τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας είναι ίδια και καλύτερα από αυτά της Πορτογαλίας, μιας χώρας που ήταν σε πρόγραμμα και βγήκε, σήμερα λοιπόν, τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα να έχουν απόδοση 8,5% και αυτά της Πορτογαλίας μόνο 2,7%; Και ακόμα χειρότερα, πώς είναι δυνατόν η Ιρλανδία, μια άλλη χώρα που ήταν σε πρόγραμμα και επίσης βγήκε, να μπορεί να δανείζεται με τριετή ομόλογα με 0,29% και εμείς με σχεδόν 10%;».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας τόνισε στην ομιλία του ότι «όλη αυτή η θεσμική θωράκιση προκειμένου να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην ανάπτυξη πρέπει να λειτουργεί σε ένα ευρύτερο περιβάλλον χωρίς έντονες συνθήκες αβεβαιότητας γιατί το χρηματοοικονομικό σύστημα δυστυχώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή απορρόφησης των συνεπειών της αβεβαιότητας».

Ο κ. Ζανιάς υποστήριξε επίσης ότι «το ευρωπαϊκό οικοδόμημα παρά τις αντιξοότητες, συχνά όμως ωθούμενο από αυτές, συνεχίζει να εξελίσσεται και να εμβαθύνει την έννοια της ολοκλήρωσης. Οι ταχύτητες βέβαια με τις οποίες συχνά κινείται δεν είναι γρήγορες ενώ υπάρχει διστακτικότητα στην περίπτωση κρίσιμων παραμέτρων, όπως τα ευρωομόλογα και η αναπτυξιακή στρατηγική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αντί για τη μονόπλευρη προσφυγή στη δημοσιονομική πολιτική. Σε τέτοια πεδία που άπτονται βασικών εργαλείων  οικονομικής ή εθνικής πολιτικής, τα αμυντικά ανακλαστικά και η αναποφασιστικότητα κυριαρχούν, κυρίως στις κυβερνήσεις των χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης, και συχνά τροφοδοτούν αβεβαιότητα ή εντείνουν τις αποκλίσεις μεταξύ των οικονομιών».