X

Bόμβα Σταθάκη: Δεν είναι ανάγκη να μειωθεί με κούρεμα το χρέος

Μπορούμε να ακολουθήσουμε άλλες μεθόδους, λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που ως τώρα αναφερόταν σε κούρεμα ως την μόνη λύση διασφάλισης της βιωσιμότητας του.

Ant1news

Ανατροπή στις ως τώρα θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος, για το οποίο επιχειρηματολογούσε ότι μόνο με γενναίο κούρεμα θα μπορέσει να καταστεί βιώσιμο, φέρνει με τις δηλώσεις του ο Γιώργος Σταθάκης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι εφόσον γίνουν πρόωρες εκλογές από τις οποίες το κόμμα θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει νέα παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης από την τρόικα.

Όπως τονίζει μιλώντας στην Real News, «η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση θα αλλάξει εκ των πραγμάτων την ατζέντα της διαπραγμάτευσης, η οποία θα είναι συνολική» και θα αφορά «την αντικατάσταση του μνημονίου από ένα πρόγραμμα ανάπτυξης» καθώς και «την βιωσιμότητα του χρέους με σκοπό την ασφαλή επιστροφή της χώρας στις αγορές».

Σχετικά με τo τελευταίο, ο κ. Σταθάκης υπογραμμίζει ότι δεν είναι ανάγκη να μειωθεί με κούρεμα το χρέος, όπως ως τώρα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας αναποτελεσματική όποια άλλη λύση, αλλά, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να ακολουθηθούν άλλες τεχνικές, έμμεσης διευθέτησης του χρέους. Όπως μάλιστα υπογράμμισε «υπάρχουν πολλές δόκιμες τεχνικές λύσεις απομείωσης του χρέους», ωστόσο επέμεινε ότι «δεν υπάρχει λόγος να εμπλακούμε σε λεπτομέρειες πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση».

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες σε περίπτωση που συναντήσει «τοίχο» από την τρόικα στην διαπραγμάτευση, ο κ. Σταθάκης δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει τέτοια περίπτωση, διότι «η πρόταση που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στο τραπέζι έχει προφανή οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και η διαπραγμάτευσή μας θα εδράζεται στην έννοια του αμοιβαίου συμφέροντος. Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες και εκτιμώ ότι το ίδιο θα κάνουν και οι εταίροι. Εμείς έχουμε δεσμευτεί να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της ΔΕΘ, το οποίο δεν συναρτάται με τη διαπραγμάτευση».