X

Η πρώτη μέρα του χειμώνα στο doodle της Google

Η μικρότερη μέρα του χρόνου ξημέρωσε στις 21 Δεκεμβρίου. Η Google τιμά με το doodle της το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Ant1news

Το χειμερινό ηλιοστάσιο τιμά με το doodle της η Google. Τα ξημερώματα της 21ης Δεκεμβρίου άρχισε η μικρότερη μέρα του χρόνου, με 9 ώρες και 11 λεπτά και τον ήλιο να ανεβαίνει μόλιες 25 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα, δίνοντας λάμψη το μεσημέρι με ι455 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ενδεικτικό της  διαφοράς με το θερινό ηλιοστάσιο – την 21η Ιουνίου- είναι ότι η μεγαλύτερη μέρα του έτους έχει διάρκεια 15 ώρες και 10 λεπτά, με τον ήλιο να βρίσκεται 72 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα και την ακτινοβολία του ανά τετραγωνικό μέτρο την ώρα του μεσημεριού να φτάνει τα 1.167 Watt.

Πρόκειται για υπολογισμούς που έχουν γίνει με βάση τα σύγχρονα μαθηματικά, όμως μέσα στους οργανισμούς κάθε θηλαστικού, υπάρχει ένας εξαιρετικά ευαίσθητος αισθητήρας που αντιλαμβάνεται την κλίση της ακτινοβολίας του ήλιο που φτάνει στη Γη.

Η διαδικασία προκαλεί αλλαγή στις συμπεριφορές, όπως στις διατροφικές συνήθειες, τις αναπαραγωγικές διαδικασίες του ζωικού βασιλείου, αλλά και την πτώση σε χειμερία νάρκη και τις αποδημήσεις πτηνών.

Η αλληλεπίδραση φωτός και σκοταδιού κάνει το ταξίδι της μέσα σε ένα στενό διάδρομο, από το οπτικό νεύρο και τον αμφιβληστροειδή του ματιού, προς τον μικροσκοπικό θάλαμο της επίφυσης, ρυθμίζοντας την παραγωγή της ορμόνης της μελατονίνης από την επίφυση.