X

Χειμερινό ηλιοστάσιο: Η πρώτη μέρα του Χειμώνα

Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου είναι επισήμως η πρώτη μέρα του χειμώνα, δηλαδή η μικρότερη του έτους και η Google την τιμά με το doodle της.

Ant1news

Η μεγαλύτερη νύχτα και μικρότερη μέρα του έτους είναι η 21η Δεκεμβρίου, ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου. Τι είναι όμως το ηλιοστάσιο;

Πρόκειται για τη χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης είναι στραμμένος όσο περισσότερο μακριά είναι δυνατόν από τον Ήλιο και συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο ή στο χαμηλότερο σημείο του ουρανού, για το μεσημέρι από όλες τις ημέρες του έτους. Όπως τουλάχιστον εμείς το αντιλαμβανόμαστε από την επιφάνεια της Γης.

Αντιθέτως, η ημέρα του Θερινού ηλιοστασίου είναι η μεγαλύτερη του χρόνου, για όλες τις περιοχές της γης, εκτός των Τροπικών.

Η προέλευση της λέξης είναι από το «ήλιος» και «στέκομαι/στάση» επειδή κοντά στα ηλιοστάσια ο ‘Ηλιος φαίνεται ότι επιβραδύνει την κίνησή του προς τα βόρεια ή τα νότια, μέχρι που η κίνηση αυτή μηδενίζεται και αντιστρέφεται.

Να σημειωθεί ότι τα ηλιοστάσια συμβαίνουν και για τους άλλους πλανήτες, εκτός της Γης.