X

Πως διαμορφώνεται το σκηνικό μετά την πρόταση Σαμαρά

Η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα αποκτά νέα δυναμική ενόψει της δεύτερης ψηφοφορίας αύριο. Δείτε όλα τα νέα δεδομένα...

Ant1news

Με διάγγελμα χθες ο πρωθυπουργός προσπαθεί να δώσει νέα δυναμική στα πράγματα με στόχο να διαμορφωθεί το πλαίσιο για την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να βρεθεί έτσι λύση, στο πολιτικό αδιέξοδο.

Στην πρόταση του Αντώνη Σαμαρά περιλαμβάνεται συνταγματική αναθεώρηση, ανασχηματισμός και εκλογές στο τέλος του 2015, μια πρόταση που δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Με την πρωτοβουλία αυτή η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα αποκτά νέα δυναμική ενόψει της δεύτερης ψηφοφορίας αύριο, η οποία εκτιμούν στο Μαξίμου ότι μπορεί να ξεπεράσει τους 165 και να προσεγγίσει κοντά στους 170 βουλευτές.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αρνητική, ωστόσο η λίστα των βουλευτών που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Σταύρο Δήμα, φαίνεται να μεγαλώνει, την ώρα που η αγορά ζητά την αποφυγή πρόωρων εκλογών, με την επικράτηση πολιτικής σύνεσης, ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία στην οικονομία.  

Σε αυτούς που θα ψηφίσουν «ναι» στη δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με υποψήφιο τον Σταύρο Δήμα συμπεριλαμβάνονται οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές  οι Κατερίνα Μάρκου, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης, Γρηγόρης Ψαριανός, Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος, Βασίλης Οικονόμου. 

Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1, είπε ότι η πρόταση Σαμαρά τον καλύπτει και έτσι πρόκειται να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο το μεσημέρι  

Αντίθετα, οι ανεξάρτητοι βουλευτές που δεν αλλάζουν στάση και θα ψηφίσουν «όχι» είναι άλλοι οκτώ, οι Πάρις Μουτσινάς, Θεόδωρος Παραστατίδης, Οδυσσέας Βουδούρης, Μίμης Ανδρουλάκης, Ραχήλ Μακρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης. 

Από εκεί και πέρα, κοντά στο «ναι» είναι οι Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιώργος Κασαπίδης, ενώ πιθανόν να πουν «ναι» είναι και οι δύο πρώην βουλυετές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι πλέον είναι ανεξάρτητοι κ.κ. Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος. 

Πάντως, επιφυλακτικός δήλωσε μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1 ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Γιοβανόπουλος, ο οποίος είπε ότι πρόκειται να εκφραστεί αύριο στη Βουλή, χωρίς να ξεκαθαρίζει την στάση που θα κρατήσει στην αυριανή ψηφοφορία.

Ερωτηματικό παραμένει ωστόσο η στάση που θα κρατήσουν άλλοι τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές. Σε αυτούς ανήκουν οι Βύρων Πολύδωρας, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Καπερνάρος και Πέτρος Τατσόπουλος.

Πάντως, ο Βασίλης Καπερνάρος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο την Κυριακή ότι στην δεύτερη ψηφοφορία θα πει «παρών», χωρίς να διευκρινίσει τί θα κάνει στην τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Από την πλευρά του, ο Βύρων Πολύδωρας έχει δηλώσει ότι θα πει «όχι» και στις τρεις ψηφοφορίες, ωστόσο, σε άλλη δήλωσή του είχε αναφέρει ότι αν υπάρχουν 179 «ναι» τότε θα πει αυτός το 180ο.

Εν τω μεταξύ, οι προτάσεις Σαμαρά καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τα όσα ζητούσαν με κείμενο τους άλλοι οκτώ βουλευτές τις προηγούμενες μέρες. Οι τρεις της ΔΗΜΑΡ, που μετείχαν στην κίνηση αυτή, Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας  φαίνεται ότι θέλουν να υπάρξει συνεννόηση και με τον ΣΥΡΙΖΑ για να πουν «ναι» στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Μάλιστα, σε δηλώσεις στο Βήμα FM, η Νίκη Φούντα δηλώνει ότι περιμένει ευρύτερη συναίνεση μεταξύ των κομμάτων για να αλλάξει στάση, ζητώντας από όλους να βάλουν στην άκρη το κομματικό συμφέρον. 

Τέλος, ανοικτό παραμένει το σενάριο για αλλαγή προσώπου του υποψηφίου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία, με αντικατάσταση του Σταύρου Δήμα από τον Φώτη Κουβέλη, μια πρόταση που επαναφέρουν ο Βασίλης Οικονόμου και ο Σπύρος Λυκούδης (κίνηση των 8), παρά το γεγονός ότι κύκλοι του Φώτη Κουβέλη διαψεύδουν την αποδοχή μιας τέτοιας πιθανότητας από τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Πάντως, σε αυτή την περίπτωση, εκτιμάται ότι στην τρίτη ψηφοφορία θα μπορέσει να πει "ναι" σύσσωμη και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ.