X

Σενάρια διάλυσης της ΔΗΜΑΡ πριν την εκλογή ΠτΔ

Σε ομαδική ανεξαρτητοποίηση βουλευτών, μετά την δυσφορία  τους, για την στάση που τηρεί ο Φώτης Κουβέλης ενόψει της προεδρικής εκλογής, αναφέρονται ΤΑ ΝΕΑ.

Ant1news

Διάσπαση της Δημοκρατικής Αριστεράς, από την ομαδική ανεξαρτητοποίηση βουλευτών της, ώστε να δοθεί η διέξοδος της κατά συνείδηση ψήφου στην προεδρική εκλογή, είναι το σενάριο που κυκλοφορεί από την Κυριακή, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Όπως αναφέρεται στην στήλη «Μικροπολιτικός», οι διακινητές του σεναρίου μιλούν για εννέα βουλευτές παραιτήσεις των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ και την ανεξαρτητοποίηση τους, ώστε ο καθένας να μπορέσει να λειτουργήσει αυτόνομα στις ψηφοφορίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το κατά πόσο ευσταθεί το παραπάνω σενάριο θα αποδειχθεί από τα αποτελέσματα της κοινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς, που έχει οριστεί για τις 18:00 σήμερα, στα γραφεία του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου. 

Οι φήμες και οι πληροφορίες άρχισαν να διακινούνται μεταξύ στελεχών του κόμματος, φθάνοντας και στα δημοσιογραφικά γραφεία, μετά την δυσφορία και τις αντιδράσεις αφενός, όπως γράφει η εφημερίδα, στον «αυτό-εγκλωβισμό» που νιώθουν πολλοί βουλευτές και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ιδίως μετά την ανακοίνωση-απάντηση της ΔΗΜΑΡ στην πρόταση του Πρωθυπουργού, την οποία φαίνεται να συνέταξε μόνος ο Φώτης Κουβέλης, χωρίς να έχει συζητήσει για την στάση που θα τηρήσει το κόμμα με τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Σημειώνεται πάντως, ότι τρεις από τους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι Νίκη Φούντα, Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας έχουν υπογράψει το κείμενο της «πρότασης των 8», (η οποία επανέρχεται στο προσκήνιο με βασικό προτεινόμενο ως συναινετικό Πρόεδρο τον Φώτη κουβέλη), στο βασικό πλαίσιο της οποίας κινείται και η πρόταση του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με όσα είπε στο χθεσινό διάγγελμα του.

Ο Νίκος Τσούκαλης πάντως, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, χαρακτήρισε το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ ως «σενάριο επιστημονικής φαντασίας».

Από την πλευρά της, η Νίκη Φούτα επιμένει στο «παρών» για την δεύτερη ψηφοφορία, ωστόσο, αφήνει ανοικτό κάθε ενδεχόμενο σε ότι αφορά την στάση της, εφόσον όπως λέει υπάρξει ευρύτερη συναίνεση των κομμάτων για να αποκτήσει η χώρα μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ.