X

Αυξήθηκε σε 3,4 δις το πλεόνασμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

Εντυπωσιακή η άνοδος των εισπράξεων από τις υπηρεσίες μεταφορών και τουρισμού, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ant1news

 

Αύξηση στα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ εμφάνισε το πλεόνασμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. 

Το αντίστοιχο διάστημα του 2013, το πλεόνασμα ανερχόταν σε 2,1 δις ευρώ. Η εξέλιξη αυτή προήλθε από την αύξηση των συνολικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 8,6%, έναντι 3,1% την ίδια περίοδο του 2013.

Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 908 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο αντισταθμίστηκε από την άνοδο κατά 2,7 δις του ισοζυγίου υπηρεσιών, κυρίως λόγω των αυξημένων εισπράξεων από ταξιδιωτικές και μεταφορικές υπηρεσίες, δεδομένου ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 10,6% από πέρσι, χάρη στην αύξηση κατά 21,9% των αφίξεων τουριστών.

Το συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων, το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό, εμφάνισε στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014 πλεόνασμα 5,3 δις, έναντι 4,9 δις ευρώ την ίδια περίοδο του 2013.