X

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού οι αποκλίσεις στην τιμή της αμόλυβδης

Οι συγκρίσεις τιμών σε 7 Νομούς κατέδειξαν υπερδιπλάσια, του μέσου όρου, περιθώρια κέρδους.

Ant1news


Την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να εξετάσει τις μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων, σε επτά περιφερειακές ενότητες της χώρας, ζητά με έγγραφό ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Η σύγκριση των τιμών,  μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου τιμών, κατέδειξες υπερδιπλάσια του μέσου όρου, περιθώρια κέρδους για τα πρατήρια υγρών καυσίμων στα Δωδεκάνησα, την Κεφαλονιά, τις Κυκλάδες, το Νομό Λασιθίου, τη Λέσβο και τη Χίο.

Σε πανελλαδικό επίπεδο,  με μέση τιμή λιανικής στα 1,4890 ευρώ, το περιθώριο κέρδους για τους πρατηριούχους και τις εταιρείες εμπορίας διαμορφώνεται σε 0,1178 ευρώ το λίτρο. Ενδεικτικό των μεγάλων αποκλίσεων είναι ότι  στο Νομό Σάμου, όπου η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 1,414 € ανά λίτρο, παρατηρήθηκε πολλαπλάσιο περιθώριο πρατηριούχων και εταιρειών εμπορίας (22 λεπτά ανά λίτρο) σε σχέση με το Νομό Ευβοίας όπου η τιμή χονδρικής ήταν 1,418 € ανά λίτρο  και το περιθώριο εμπορίας και πρατηρίων ήταν στα 9,8 λεπτά  ανά λίτρο.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΝ «οι διαφορές του περιθωρίου εμπορίας και πρατηριούχων στους  Νομούς που εξετάστηκαν ανωτέρω πιθανόν να αποτελούν ενδείξεις:

α) Για ελλιπή ανταγωνισμό σε τοπικό επίπεδο. Πιθανόν να υποκρύπτονται συμφωνίες πρατηρίων σε τοπικό επίπεδο που διατηρούν τις τιμές υψηλά.

β) Για διαφορές στα επίπεδα κατανάλωσης και αποθεματοποίησης ανά Νομό που δεν καταγράφονται. Η κατανάλωση σε αυτούς τους Νομούς και πολύ περισσότερο σε ορισμένους δήμους αυτών των Νομών παρατηρείται ιδιαίτερα χαμηλή.

γ) Για ανομοιογενή γεωγραφική κατανομή εντός του ιδίου Νομού όσον αφορά τον αριθμό τόσο των πρατηρίων όσο και των εταιριών που δραστηριοποιούνται».

Παράλληλα, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος ζητεί να διερευνηθούν και ζητήματα μονοπωλιακών καταστημάτων στο χώρο των καπνικών προϊόντων.