X

Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ μετά την δεύτερη ψηφοφορία

Αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές, παρότι ο κυβερνητικός υποψήφιος συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους επισημαίνουν WSJ και Financial Times.

Ant1news

Αν και ο προτεινόμενος από την Κυβέρνηση για Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους από την πρώτη φορά, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 180 και επομένως αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές επισημαίνουν σε δημοσιεύματα τους διεθνή ΜΜΕ μετά την δεύτερη ψηφοφορία στην Βουλή.

Υπό τον τίτλο «απέτυχε και η δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ», σε δημοσίευμα της Wall Street Journal επισημαίνεται ότι ο υποψήφιος που πρότεινε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απέτυχε να κερδίσει ικανή υποστήριξη για να εκλεγεί, ωστόσο κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από τον πρώτο γύρο.

Όπως αναφέρεται, μετά την αποτυχία και στον δεύτερο γύρω αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές, ενώ η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας τονίζει ότι η εκ νέου αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αν και αναμενόμενη, επηρέασε το αίσθημα των αγορών, με τον δείκτη του Χρηματιστηρίου να καταγράφει πτώση 1.9%.

Σύμφωνα με αναλυτές, λέει το δημοσίευμα, εξακολουθεί να παραμένει δύσκολο για την Κυβέρνηση να βρει τις απαιτούμενες ψήφους, αυξάνοντας τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου και το πραγματικό ερώτημα είναι εάν ο κ. Σαμαράς έχει περιθώριο να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να κερδίσουν ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη για τον Σταύρο Δήμα.

«Με δεδομένα τα σημερινά αποτελέσματα δε φαίνεται πιθανό κάτι τέτοοιο» δηλώνει στην εφημερίδα ο Harris Mylonas, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο George Washington.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στην υπόθεση Χαϊκάλη, σχολιάζοντας ότι σκλήρυνε την αντιπαράθεση, ενώ καταλήγει σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις με αβέβαιη όμως την επίτευξη αυτοδυναμίας κι ότι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μείωση της διαφοράς μεταξύ Ν. Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Financial Times: αυξάνουν οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές 

«Το ελληνικό κοινοβούλιο αποτυγχάνει να εκλέξει ΠτΔ στον δεύτερο γύρο» τιτλοφορείται η ανταπόκριση από την Αθήνα των Financial Times, όπου επισημαίνεται ότι η αποτυχία του δεύτερου γύρου αυξάνει τις πιθανότητες για πρόωρες εκλογές. Ο οικονομικός αναλυτής της Eurasia Group, Mujtaba Rahman, σχολιάζοντας το σημερινό αποτέλεσμα, λέει ότι «όλα θα κριθούν στον τρίτο γύρο, όταν οι βουλευτές θα έχουν την μεγαλύτερη δυνατή επιρροή, προκειμένου να αποσπάσουν ότι μπορούν από την Κυβέρνηση σε αντάλλαγμα της ψήφου τους για την προεδρική εκλογή».

Αναφορικά με το αντίκτυπο στις αγορές, ο κ. Rahman δηλώνει ότι «οι αγορές παρακολουθούν στενά τη διαδικασία, με πιθανό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το 2015 καθώς και τον αντίκτυπο που θα έχει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως σημειώνεται στο άρθρο των Financial Times, η Ελλάδα έχει ήδη χάσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές δανεισμού εν μέσω αυξανόμενων φόβων περί πολιτικής αστάθειας στη χώρα, ενώ η ανάκαμψη της εύθραυστης οικονομίας της, που προβλέπεται για φέτος, πλέον απειλείται, εάν η πιθανή νέα, αριστερή, κυβέρνηση επιλέξει το δρόμο της σύγκρουσης με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επί του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που έχει ήδη εγκριθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά.