X

Δώδεκα ψήφοι για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή εκλογές;

Ανακατατάξεις στις έδρες και στις προθέσεις θέτουν το ερώτημα που θα απαντηθεί στην τρίτη ψηφοφορία.

Ant1news

Μετά τη δεύτερη ψηφοφορία και τα δεδομένα της, η εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, από τις βουλευτικές εκλογές έχουν…απόσταση δώδεκα ψήφους.

Οι οκτώ παραπάνω ψήφοι που «κέρδισε» ο κ.Δήμας προέρχονταν όλες από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ανεβάζοντας στις 168 τις θετικές ψήφους. Ωστόσο, το «180» θα είναι ο απαιτούμενος αριθμός και στην τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου, που θα διενεργηθεί στις 12:00.

Κι ενώ γίνεται ξεκάθαρο ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν είναι αρκετοί για την αποφυγή των βουλευτικών εκλογών, στα χθεσινά αξιοσημείωτα είναι η ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα από την ΔΗΜΑΡ, επιβεβαιώνοντας με συμβολικό τρόπο τις παρασκηνιακές πιέσεις και διεργασίες.

Πιο συγκεκριμένα,  το σκηνικό διαμορφώνεται από τους 12 ανεξάρτητους βουλευτές που και στη χθεσινή δεύτερη ψηφοφορία επέλεξαν «παρών», με τους εννέα τουλάχιστον να φαίνεται πως δεν αλλάζουν γνώμη: Π. Τατσόπουλος, Μ. Ανδρουλάκης, Οδ. Βουδούτης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θ. Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Π. Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη και Μ. Μπόλαρης. Πιο κοντά στο «παρών» εξακολουθεί να βρίσκεται ο Βύρωνας Πολύδωρας, ενώ πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα στην περίπτωση του Β.Καπερνάρου. Η περίπτωση της κ. Φούντα, δε θα μπορούσε να μη θεωρηθεί ως βήμα προς τη θετική ψήφο στο πρόσωπο του κ.Δήμα.

Τα παρασκηνικά σενάρια, σύμφωνα με την Καθημερινή, ήθελαν χθες και τον Θ.Ψύρρα να ακολουθεί το δρόμο της ανεξαρτητοποίησης, κατά την κ. Φούντα, διευρύνοντας τις θετικές ψήφους της τρίτης ψηφοφορίας.

Οι γενικές συζητήσεις, σχετικά με την ΔΗΜΑΡ, θέλουν πέντε βουλευτές της να στηρίζουν τον Σταύρο Δήμα, έστω και υπό προϋποθέσεις την τελευταία στιγμή. Η «διάσπαση» του κόμματος θέλει τους μισούς βουλευτές να πηγαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τους άλλους μισούς να ακολουθούν τον κ.Λυκούδη στο Ποτάμι.

Σε κάθε περίπτωση, μετά το τέλος της δεύτερης ψηφοφορίας, οι βουλευτικές εκτιμήσεις για τις πιθανές εξελίξεις ήταν οι εξής:

Πρώτον, ότι ακόμα μία πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς.  

Δεύτερον, πως ένα ακόμα αρνητικό γεγονός – κυρίως στον τομέα των οικονομικών- μπορεί να φέρει βουλευτές στην αποφυγή πρόωρων εκλογών.

Τα προηγούμενα σενάρια, όπως αυτό της αλλαγής του υποψηφίου έχουν ανακαταληφθεί.

Τέλος, η φήμη που κυκλοφόρησε, την οποία διέψευσε ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ότι οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα αλλάξουν στάση και θα ψηφίσουν τον κ. Δήμα, αποτελεί ένα από τα ενδιαφέροντα της τρίτης ψηφοφορίας.