X

Οι αλλαγές στην φορολογία το 2015 - Ποια μέτρα κρύβουν φοροελαφρύνσεις

Τι θα ισχύει για αποδείξεις, εισφορά αλληλεγγύης, ακίνητα, φορολογία επαγγελματιών, επιχειρήσεων και αγροτών.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Αλλαγές έρχονται από τις αρχές του χρόνου στην φορολογία, όπου θα φέρουν ελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες, αφού πρόκειται για αποφάσεις που ήδη έχουν αποφασισθεί μέσα στο 2014.

Αποδείξεις

Έτσι, από τον Ιανουάριο μειώνεται από 25% σε 10% το ποσοστό του ετησίου εισοδήματος που πρέπει να καλύψουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με την αξία των αποδείξεων που έχουν λάβει για τα προϊόντα που αγόρασαν και τις υπηρεσίες που τους παρασχέθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νέο σύστημα μπορεί να καλυφθεί το «αφορολόγητο» όριο πιο εύκολα και έτσι να αποφευχθεί το πρόστιμο που επιβάλλεται εάν δεν έχουν μαζέψει αποδείξεις.

Σε περίπτωση μη κάλυψης του 10% του εισοδήματος με αποδείξεις το «ακάλυπτο» ποσό εξακολουθεί να φορολογείται με 22%. Η αλλαγή αυτή ισχύει για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που αποκτήθηκαν και τις αποδείξεις που εκδόθηκαν εντός του 2014. Δηλαδή, με το νέο σύστημα μπορείτε να καλύψετε το όριο πιο εύκολα και να αποφύγετε το πρόστιμο.

Εισφορά Αλληλεγγύης

Μία ακόμη αλλαγή είναι η απόφαση της Κυβέρνησης να μειώσει από το 2015 την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, αφού μειώνεται, από την 1η-1-2015, κατά 30%.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Μετά την μείωση η εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογίζεται επί των εισοδημάτων που αποκτηθούν το 2015 με συντελεστές μειωμένους από το 1%-4% που είναι σήμερα στο 0,7%-2,8%, για να προκύψει εν τέλει η μείωση του 30%.

Τα οφέλη που θα προκύψουν από τη ρύθμιση αυτή για όσους φορολογούμενους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα κυμανθούν σε ετήσια βάση από 39€ έως και 1.200€, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Έτσι:

-          από 39 έως 60 ευρώ, για όσους εμφανίζουν εισοδήματα από 13.000 έως και 20.000 ευρώ.

-          από 126 έως και 300 ευρώ για όσους εμφανίζουν εισοδήματα πάνω από 20.000 και μέχρι 50.000 ευρώ.

-          από 459 έως και 900 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 50.000 και μέχρι 100.000 ευρώ

-          από 1.200 ευρώ και πάνω για όσους έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ.

Τα οφέλη αυτά θα γίνουν, όμως, αισθητά σε πολλούς από τους συγκεκριμένους φορολογούμενους το 2016 όταν θα γίνει ο τελικός υπολογισμός των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα εισοδήματα του 2015. Ωστόσο, για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι ελαφρύνσεις αυτές θα γίνουν αισθητές τμηματικά, σε 12 μηνιαίες δόσεις εντός του 2015 μέσω μειώσεων στις μηνιαίες προκαταβολές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω παρακρατήσεων

Φορολογούμενοι που πωλούν ακίνητα

Αναστέλλεται για το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2015 έως την 31η-12-2016 η εφαρμογή των ρυθμίσεων για την επιβολή φόρου στην υπεραξία που προκύπτει από τις πωλήσεις ακινήτων.

Φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών & επιχειρήσεων

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ στο Δημόσιο περίπου 450.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κατά την διάρκεια του 2014 είχαν συνολικά ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι αυτοί μπορούν να ζητήσουν την απένταξή τους από το καθεστώς ΦΠΑ με την υποβολή σχετικής δήλωσης μεταβολής στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. εντός του μηνός Ιανουαρίου 2015.

 

Καταργείται για τη χρήση του 2014 και τις χρήσεις των επομένων ετών η διαδικασία του «αυτοελέγχου» ή «αυτοπεραίωσης», με την οποία περαίωναν αυτόματα τις ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ οι εμπορικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ.

Περιστασιακή απασχόληση (φοιτητές, άνεργοι μη εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ κ.λπ.) & τόκοι

Χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι το 2014 ήταν φοιτητές ή άνεργοι μη εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και είχαν εισοδήματα πολύ χαμηλά προερχόμενα από περιστασιακή απασχόληση, όπως π.χ. από εργασίες που αφορούσαν τη προώθηση ερωτηματολογίων για συμπλήρωση ή από πρακτική άσκηση κ.λπ., καθώς και όσοι απέκτησαν κατά το τρέχον έτος πολύ χαμηλά εισοδήματα από τόκους καταθέσεων θα φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Φορολογία Αγροτών

Καταργείται ο αντικειμενικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος και η φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων θα προσδιορίζεται πλέον, για το 2014 και τα επόμενα έτη, με λογιστικό τρόπο, δηλαδή με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών τους από τα ακαθάριστα έσοδά τους, και θα φορολογείται με 13% από το πρώτο ευρώ.

Οι αγρότες που θα δηλώσουν ζημιά ή μηδενικό ή πολύ χαμηλό φορολογητέο εισόδημα, θα φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τα σπίτια, τα ΙΧ αυτοκίνητα και τυχόν σκάφη που κατέχουν.

Και στις περιπτώσεις των αγροτών αυτών, τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης θα φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ.

Μισθωτοί που έχουν μικρά εισοδήματα από μπλοκάκι

Για όσους φορολογούμενους είναι μισθωτοί και συμπληρώνουν το μηνιαίο τους εισόδημα και με έσοδα από «μπλοκάκια», τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2014 από τα «μπλοκάκια» θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.

Σε κάθε περίπτωση φορολογούμενου που έχει εισπράξει μισθούς αλλά και αμοιβές με «μπλοκάκια», τα εισοδήματα από τα «μπλοκάκια» θα φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.

Το ίδιο θα συμβεί και σε όποιον δουλεύει σε έναν εργοδότη με «μπλοκάκι» αλλά δεν έχει δηλώσει... το σπίτι του ως επαγγελματική έδρα.

Βέβαια οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εκπέσουν από τα ακαθάριστα εισοδήματά τους δαπάνες και να περιορίσουν το καθαρό φορολογητέο εισόδημα.

Ευνοϊκότερη η φορολογία για εισοδήματα από ενοίκια

Για τα ενοίκια καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος, ενώ υπάρχουν συντελεστές φόρου ανάλογα με το ύψος των ενοικίων. Τα αποτελέσματα από την ταυτόχρονη εφαρμογή των διατάξεων αυτών θα είναι, για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών, μερικές δεκάδες ευρώ όφελος.

Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης με εισόδημα 6.000 ευρώ από ενοίκια (είσπραξη ενοικίου 500 ευρώ το μήνα) θα έχει όφελος 90 ευρώ από την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου 1,5% (6.000 Χ 1,5% = 90 ευρώ) και επιβάρυνση 60 ευρώ από την αύξηση του συντελεστή φόρου κατά 1%, από το 10% στο 11% (6.000  Χ 1% = 60 ευρώ). Άρα το τελικό αποτέλεσμα θα είναι όφελος 30 ευρώ το χρόνο.

Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος που επιβαλλόταν μέχρι και το 2014 με συντελεστή 1,5% στα εισοδήματα τα οποία προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών μέχρι 300 τ.μ. και με συντελεστή 3% στα εισοδήματα που προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών άνω των 300 τ.μ. ή από εκμισθώσεις κτισμάτων επαγγελματικής στέγης. Το όφελος από την κατάργηση του φόρου αυτού φθάνει μέχρι και τα 180 ευρώ για όσους εισέπραξαν το 2014 ενοίκια συνολικού ύψους μέχρι 12.000 ευρώ από εκμισθώσεις κατοικιών και μέχρι τα 360 ευρώ για όσους εισέπραξαν ενοίκια συνολικού ποσού μέχρι 12.000 ευρώ προερχόμενα από εκμισθώσεις κατοικιών άνω των 300 τ.μ. ή από εκμισθώσεις κτισμάτων επαγγελματικής στέγης.

Αυξάνεται από 10% σε 11% ο συντελεστής φορολόγησης για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από ακίνητα. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για τα ενοίκια και τα λοιπά εισοδήματα από ακίνητα που αποκτήθηκαν εντός του 2014 και θα δηλωθούν το 2015.