X

Αγωνία για τους επιβαίνοντες του Norman Atlantic που φλέγεται στην Αδριατική

Μέχρι στιγμής έχου διασωθεί 56 άνθρωποι από το πλοίο που τυλίχτηκε στις φλόγες τα ξημερώματα, στα ανοιχτά της Κέρκυρας.

Ant1news

Ρεπορτάζ Δώρα Βογιατζάκη

Πενήντα έξι άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από το πλοίο Norman Atlantic με 478 επιβαίνοντες στα ανοιχτά της Κέρκυρας. Στην περιοχή επικρατούν δυσχερείς καιρικές συνθήκες, οι άνεμοι πνέουν με ένταση τουλάχιστον 8 μποφόρ, ενώ βρέχει και πέφτει χαλάζι.

Το πλοίο είχε ξεκινήσει από την Πάτρα στο απόγευμα του Σαββάτου, πέρασε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και κατευθυνόταν προς την Ανκόνα.

Η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε όχημα στο γκαράζ του πλοίου και γρήγορα πήρε διαστάσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας η φωτιά εκδηλώθηκε μετά τις 4.00 ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν οτι ξέσπασε στις 5.30.

Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 478 άτομα. Από το πλήρωμα οι 22 είναι Ιταλοί και 34 Έλληνες, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας. Στο γκαράζ του πλοίου βρίσκονται 222 οχήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων φορτηγά, ενώ υπάρχουν βυτιοφόρα – δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι γεμάτα – και τουριστικά λεωφορεία.

Από το πλοίο έχουν κατέβει, από τα ξημερώματα, 150 άτομα και τα 119 βρίσκονται ακόμα σε σωστικές λέμβους στη θάλασσα, λόγω του καιρού. Τα 115 παραμένουν στη μόνη σωστική λέμβο που κατάφερε να βγει από το Norman Atlantic – οι υπόλοιπες λόγω της φωτιάς δεν ήταν δυνατόν να αφαιρεθούν από το πλοίο – ενώ 43 έχουν μετεπιβιβαστεί στο φορτηγό πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης «Piraeus Spirit». Άλλα τέσσερα άτομα βρίσκονται στη σωστική λέμβο του «Europa Cruise» με σημαία Ιταλίας.  Οι υπόλοιποι επιβαίνοντες βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο κατάστρωμα του πλοίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, συνολικά 56 από τους επιβάτες έχουν διασωθεί, 47 είναι στο«Piraeus Spirit», έναν έχει διασώσει πλοίο με σημαία Μάλτας, και ακόμα 7 με ελικόπτερο της Ιταλίας και ακόμα δύο με ελληνικό ελικόπτερο.

Προς το σημείο κατευθύνονται συνολικά οκτώ πλοία, με σκοπό να σχηματίσουν κλοιό γύρω από το φλεγόμενο πλοίο, για να κόψουν τον αέρα και τα κύματα και να προσεγγίσουν το Norman Atlantic. Έχουν ήδη ξεκινήσει πυροσβεστικά πλοία από την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα δύο πυροσβεστικά, ενώ στο σημείο μεταβαίνουν δύο ελληνικά ρημοτλκά κι ένα ιταλικό. Στο σημείο βρίσκονται ήδη ελικόπτερα, ελληνικά και ιταλικά.

Το πλοίο πλέει στα όρια των χωρικών υδάτων Ελλάδας και Ιταλίας και στις επιχειρήσεις συμμετέχουν οι αρχές και των δύο χωρών, με τη συμμετοχή αλβανικών μέσων.

Παραμένει αδιευκρίνιστο αν υπάρχουν επιβάτες στη θάλασσα ή αγνοούμενοι. Οι πληροφορίες που μεταδίδονται από το σημείο είναι συγκεχυμένες.

Δείτε την επίσημη ενημέρωση από τον διεθυντή γραφείου Τύπου του υπουργείο Ναυτιλίας, Νίκο Λαγκαδιανό.

 Την πρώτη επίσημη ενημέρωση είχε κάνει ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Στο κέντρο ελέγχου του υπουργείο Ναυτιλίας, μετέβη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, σύμφωνα με την ενημέρωση του οποίου δύο άτομα αγνοούνται στο σημείο, για την ανεύρεση των οποίων επιχειρούν τα C130.