X

Σε «ανοιχτή γραμμή» Ελλάδα – Ιταλία για την επιχείρηση διάσωσης

Ασταμάτητη είναι η επικοινωνία των ελληνικών και ιταλικών αρχών για τον συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης των επιβατών στο φλεγόμενο πλοίο.

Ant1news


Σε "ανοιχτή γραμμή" βρίσκονται οι ελληνικές και ιταλικές αρχές για το συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης των επιβαινόντων που Norman Atlantic που φλέγεται στην Αδριατική.

Από τις 10 το πρωί η ιταλική ακτοφυλακή έχει αναλάβει την όλη επιχείρηση διάσωσης των 478 επιβαινόντων (επιβάτες και πλήρωμα) του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Norman Atlantic».

Όπως έκανε γνωστό  ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκος Λαγκαδιανός, «το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», βρίσκεται εντός θαλάσσιας περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής και ως εκ τούτου η διαχείριση του περιστατικού έχει περάσει πλέον στο αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης, ενώ από το ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης τα δεσμευμένα πλοία παραμένουν για παροχή συνδρομής σε συνεργασία με την ιταλική ακτοφυλακή».

Όπως τόνισε ο κ.Λαγκαδιανός στην περιοχή «υπάρχουν 8 παραπλέοντα πλοία, ενώ έχουν ξεκινήσει δύο ρυμουλκά από την Πύλο και την Κέρκυρα, δύο πυροσβεστικά πλοιάρια από την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα και ένα ρυμουλκό από την Ιταλία. Στην περιοχή βρίσκεται επίσης ένα αεροσκάφος c-130 ενώ πέντε ελικόπτερα βρίσκονται σε ετοιμότητα στην Κέρκυρα και στο Ακτιο προκειμένου να συνδράμουν αν απαιτηθεί».

Την επιχείρηση συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης της Ρώμης σε συνεργασία με το αντίστοιχο ελληνικό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Από πλευράς των Ενόπλων Δυνάμεων, συμμετέχουν στην επιχείρηση, 11 ελικόπτερα των Τριών Όπλων που έχουν προσγειωθεί σε Κέρκυρα και 'Ακτιο, ένα αεροσκάφος C-130 που ίπταται της περιοχής, 3 πλοία του Στόλου κατευθύνονται στην περιοχή, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί ομάδες των ειδικών δυνάμεων, ενώ ομάδα της Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, επιβαίνοντας σε ελικόπτερο Σούπερ Πούμα του Πυροσβεστικού Σώματος, αναμένεται στην Κέρκυρα από το 'Ακτιο προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση αερομεταφοράς των επιβατών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

- 2 ελικόπτερα S-70 "AEGEAN HAWK" του Πολεμικού Ναυτικού

- 3 ελικόπτερα ΑΒ-205, 2 SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας και

- 4 μεταφορικά ελικόπτερα (δύο ΝΗ 90 και 2 CH - 47D (Chinook)) του Στρατού Ξηράς.

Σε ετοιμότητα απογείωσης βρίσκονται άλλα 2 ελικόπτερα CH - 47D (Chinook) του Στρατού Ξηράς με 4 ομάδες Ειδικών Δυνάμεων ενώ απέπλευσαν από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας η πυραυλάκατος ΔΑΝΙΟΛΟΣ και το πλοίο Γενικής Υποστηριξης ΑΞΙΟΣ. Στην περιοχή κατευθύνεται και η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ.

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα πολεμικά πλοία αναμένονται στην περιοχή μετά τα μεσάνυκτα. Σε ετοιμότητα διαθέσεως βρίσκονται άλλα 2 ελικόπτερα S-70 "AEGEAN HAWK" του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρώνι.

Στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας έχει οργανωθεί και λειτουργεί τοπικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πτητικών Μέσων με επικεφαλής ανώτατο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας

 

Επικοινωνία Σαμαρά - Ρέντσι

Η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη επιχείρηση» την επιχείρηση διάσωσης στην Αδριατική και τόνισε ότι «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να σωθούν οι άνθρωποι».

Η κα Βούλτεψη γνωστοποίησε πως ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αμέσως από τους αρμόδιους υπουργούς, έσπευσε από νωρίς στο γραφείο του και ενημερώνεται συνεχώς. Αμέσως υπήρξε επικοινωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό κ. Ρέντσι και οι δύο πρωθυπουργοί βρίσκονται σε "ανοιχτή γραμμή", όπως είπε, παρακολουθώντας τον συντονισμό μέσων και ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού των δύο χωρών. «Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι θα γίνει το παν, θα διατεθούν όλα τα μέσα για να υπάρξει αίσια έκβαση αυτής της επιχείρησης σωτηρίας» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, μεταξύ των δύο πρωθυπουργών έγινε ο ακόλουθος διάλογος:

Σαμαράς: «Ματέο η κατάσταση είναι καλύτερη;»

Ρέντσι: «Πολύ καλύτερη Αντώνη.»

Σαμαράς: «Σε τί σημείο βρισκόμαστε; Θα προλάβουμε πριν νυχτώσει;»

Ρέντσι: «Μην ανησυχείς. Όλα πάνε καλά. Εχουμε τον έλεγχο. Η συνεργασία Ιταλίας Ελλάδας είναι άψογη. Έχουμε εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις μας. Δεν υπάρχει κλίση στο καράβι...»

Σαμαράς: «Θέλω να έχω άμεση ενημέρωση.»

Ρέντσι: «Δίνω άμεσα εντολή να σου στέλνουν από το κέντρο επιχειρήσεων ό,τι ενημέρωση έχω και εγώ.»

Υπήρξε μάλιστα και σχετικό tweet του κ. Ρέντσι που αναφέρει: «Παρακολουθούμε την υπόθεση του πλοίου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας σε επαφή με τον πρωθυπουργό Σαμαρά και τη μέγιστη κινητοποίηση του ναυτικού μας».

Βρισκόμαστε μπροστά στις χειρότερες συνθήκες που μπορούσαμε να συναντήσουμε. Δίνεται μάχη με τα στοιχειά της φύσης και ας ελπίσουμε όλα να πάνε καλά και να μην χαθεί καμιά ανθρώπινη ζωή, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

Ο συντονισμός είναι απόλυτος αλλά οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες, είπε στον ΑΝΤ1 η κυβερνητική εκπρόσωπος.