X

Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων στο Norman Atlantic

Με ελικόπτερα συνεχίζεται η απομάκρυνση των επιβαινόντων από το Norman Atlantic σε παραπλέοντα πλοία.

Ant1news

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη τη διαδικασία απομάκρυνσης των επιβαινόντων απο το πλοίο Norman Atlantic το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες τα ξημερώματα ενώ επιβεβαιώθηκε η πληροφορία από τους Ιταλούς για έναν νεκρό.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση  του εκπροσώπου τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκου Λαγκαδιανού, οι διασωθέντες ανέρχονται σε περισσότερους από 150.

Η γυναίκα που ήταν μαζί με τον άνδρα έχασε τη ζωή του μεταφέρθηκε σε σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής με προορισμό το Πρίντεζι.

Δύο ελικόπτερα Σικόρσκι του πολεμικού ναυτικού που σηκώθηκαν από την Κέκρυρα επιστρέφουν λόγω των καιρικών συνθηκών ενώ στο σημείο κατευθύνεται ένα σούπερ πούμα που απογειώθηκε από το Άκτιο.

Σύμφωνα με το ΥΕΘΑ,  το πρώτο σούπερ πούμα που μετέχει στην επιχείρηση απεγκλωβισμού έχει ήδη διασώσει 12 άτομα (10 Eλληνες και 2 Ουκρανούς) τα οποία έχουν μεταφερθεί στο Europa Cruise.

Νωρίτερα, όπως είπε ο κ. Λαγκαδιανός, 51 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο Europa Cruise, 39 στο Aby Jeannete και 49 στο Spirit of Pireus. Άλλοι 9 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο Λέτσε της Ιταλίας.

Δείτε βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων του Norman Atlantic

Οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως έως 7 μποφόρ και ενισχύονται.

Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν κατα τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την επίσημη λίστα των επιβατών, πρόκειται για 422 άτομα, 56 το πλήρωμα, εκ των οποίων 34 έλληνες και 22 ιταλοί, όπως και οι αξιωματικοί και ο καπετάνιος του πλοίου.

Από τους επιβάτες, 234 είναι Έλληνες, 54 Τούρκοι, 22 Αλβανοί, 22 Ιταλοί, 18 Γερμανοί και 21 διαφόρων εθνικοτήτων, Βαλκάνιοι ως επί το πλείστον. Στο γκαράζ του πλοίου, από όπου και ξεκίνησε η φωτιά βρίσκονται συνολικά 222 οχήματα, μεταξύ των οποίων τουριστικά λεωφορεία, φορτηγά και βυτιοφόρα (για τα οποία είναι άγνωστο αν είναι γεμάτα). Τον αριθμό των επιβατών επιβεβαίωσε και η ΑΝΕΚ, με ανακοίνωσή της, η οποία έχει μισθώσει το υπο ιταλική σημαία πλοίο.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η φωτιά ξέσπασε στις 4.00, στις 5.50 ενημερώθηκε ο ελληνικός θάλαμος επιχειρήσεων. Στις 7.35 κινητοποιήθηκαν οι Ιταλοί και στις 10.00 που το πλοίο είχε περάσει στα ιταλικά χωρικά ύδατα, την επιχείρηση ανέλαβε η Ρώμη. Από την πρώτη στιγμή και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας οι ελληνικές με τις ιταλικές αρχές βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία.

Στο σημείο βρίσκονται δεσμευμένα συνολικά οκτώ εμπορικά πλοία. Αυτή τη στιγμή προέχει η διάσωση των επιβαινόντων και δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει το πλοίο.