X

Ολονύχτιο θρίλερ εν πλω με το φλεγόμενο Norman Atlantic

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία για τη διάσωση των επιβαινόντων στο φλεγόμενο πλοίο. Νεκρός ένας Έλληνας.

Ant1news

Όλη τη νύχτα θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις διάσωσης, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, των επιβαινόντων στο επιβατηγό οχηματαγωγό Norman Atlantic, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ του τα ξημερώματα, ενώ αυτό έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το ρυμουλκό που αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει ρυμούλκηση του Norman Atlantic δεν τα κατάφερε λόγω σπασίματος του κάβου.

Οκτώ ιταλικά ελικόπτερα με δυνατότητα μεταφοράς 2-3 ατόμων και ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας με δυνατότητα μεταφοράς 6-7 ατόμων, που απογειώνονται από το Λέτσε, συμμετέχουν στην γιγαντιαία επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων του ιταλικού επιβατηγού πλοίου Norman Atlantic.

Στο Λέτσε έχει μεταβεί δεύτερο πλήρωμα για να αντικαταστήσει τα μέλη του Σούπερ Πούμα που επιχειρούν από το μεσημέρι. Άλλα 4 ελικόπτερα βρίσκονται στην Κέρκυρα και αναμένεται να συνδράμουν στην ολονύχτια επιχείρηση.

Η παρουσία του ιταλικού ελικοπτεροφόρου Σαν Τζόρτζιο, στην περιοχή θα διευκολύνει τα πτητικά μέσα να μειώσουν το χρόνο για τον απεγκλωβισμό επιβατών.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται επίσης δύο αεροσκάφη C-130 αι άλλα δύο ελικόπτερα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με την Αλβανίδα ομόλογο του η οποία μαζί με τον Αλβανό υπουργό Υγείας μεταβαίνουν στο Δυρράχιο για να δημιουργήσουν υποδομές υποδοχής των ναυαγών στην περίπτωση που το πλοίο ρυμουλκηθεί προς την περιοχή.

Σε περίπτωση που το πλοίο ρυμουλκηθεί προς το Πρίντεζι, ο Έλληνας πρέσβης στη Ρώμη θα μεταβεί στην περιοχή για τον ίδιο σκοπό.

Την τελική απόφαση , διευκρίνισε, θα λάβει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης. Τηλεφωνική συνομιλία με τον ιταλό ομόλογο του είχε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

Τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται να φθάσουν στην περιοχή η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ και η πυραυλάκατος ΔΑΝΙΟΛΟΣ.

Το επιβατηγό πλοίο Norman Atlantic έχει πάρει κλίση 7 μοιρών, λόγω του νερού που έχει πέσει για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Πάντως το πλοίο έχει δέσει σε ιταλικό ρυμουλκό.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες επιβαινόντων, που αποκαλύπτουν ότι η πυρκαγιά ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία του πλοίου.

Σε ερασιτεχνικά βίντεο ντοκουμέντο που δόθηκαν στη δημοσιότητα από ιταλική εφημερίδα καταγράφονται εικόνες από το κατάστρωμα του Norman Atlantic, όπου διακρίνονται οι φλόγες στο εσωτερικό του.

Επιβεβαιώθηκε από το αρμόδιο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ιταλίας η ανάσυρση ενός νεκρού από τη γλίστρα διάσωσης του πλοίου. Από την ταυτοποίηση των στοιχείων προέκυψε ότι πρόκειται για τον Έλληνα Γεώργιο Δούλη.

Από την ίδια γλίστρα, διεσώθη η γυναίκα η οποία είχε επίσης εγκλωβιστεί και μεταφέρθηκε ασφαλώς με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Πρίντεζι της Ιταλίας.

Ερωτηματικά προκύπτουν για το κενό, περίπου δύο ωρών, που παρατηρήθηκε από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά (γύρω στις 04:00 σύμφωνα με μαρτυρίες) και την ώρα που ενημερώθηκε το ελληνικό κέντρο επιχειρήσεων.

Το φως της δημοσιότητας είδαν επίσης έγγραφα που δείχνουν πως είχαν παρατηρηθεί ελλείψεις στο πλοίο Norman Atlantic σε πρόσφατο έλεγχο.

Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας του πλοίου "VISEMAR di Navigazione S.R.l.", μιλώντας στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις για δυσλειτουργίες σε κάποια από τα μέσα που αναφέρονται σε έγγραφο του λιμεναρχείου Πατρών επιδιορθώθηκαν και διευθετήθηκαν άμεσα και γι αυτό δόθηκε άμεσα εντολή για τον απόπλου του συγκεκριμένου πλοίου.

Προτεραιότητα αυτήν την ώρα είναι η διάσωση των επιβαινόντων, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη Τύπου. Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες έρευνες.