X

Νέα βίντεο από τις επιχειρήσεις διάσωσης των ελικοπτέρων

Ντοκουμέντα από τις επιχειρήσεις για τη διάσωση των επιβαινόντων στο Norman Atlantic από ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ιταλικά ελικόπτερα.

Ant1news

Καθώς συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες για τη διάσωση των επιβαινόντων στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic, νέες συγκλονιστικές εικόνες από τις επιχειρήσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ιταλικό πολεμικό ναυτικό, καταγράφονται οι διασώσεις επιβατών με ελικόπτερα από το φλεγόμενο πλοίο.

Μέρος των επιβατών του πλοίου Norman Atlantic αναμένεται να μεταφερθεί κατά την διάρκεια της νύχτας, στο λιμάνι του Πρίντεζι από εμπορικό πλοίο που τους περισυνέλεξε στα χωρικά ύδατα ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης.

Δείτε εικόνες από τη διάσωση επιβαινόντων στο Norman Atlantic από ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας:

Παράλληλα, όπως αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση της ιταλικής εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, τα ατσάλινα νήματα του ρυμουλκού που είχαν γαντζώσει το πλοίο έσπασαν και αντικαταστάθηκαν με καινούρια, σε μια νέα προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου.

Σύμφωνα επίσης, με την ιταλική τηλεόραση στην επέκταση της πυρκαγιάς φέρονται να συνέβαλαν και σαράντα μεγάλα μπιτόνια λάδι, τα οποία μετέφερε φορτηγό, στο γκαράζ του Norman Atlantic.

Την ώρα αυτή, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ρώμη, Θεμιστοκλής Δεμίρης, συνομιλεί με τον νομάρχη του Πρίντεζι, σχετικά με την περαιτέρω εξέλιξη των επιχειρήσεων διάσωσης, οι οποίες θα συνεχισθούν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας.

Στο ελληνικό Κέντρο Επιχειρήσεων βρίσκεται σύσσωμη η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής 'Άμυνας απ' όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων του ιταλικού επιβατηγού πλοίου. Από ελληνικής πλευράς στην επιχείρηση συμμετέχει ένα Σουπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας που ενεργεί από το Λέτσε.

Όπως έγινε γνωστό, με το πρώτο φως της ημέρας τα δυο μεταφορικά ελικόπτερα NH-90 του Στρατού Ξηράς που έχουν μετασταθμεύσει στο 'Ακτιο θα μετακινηθούν στην Κέρκυρα αναμένοντας εντολές για συμμετοχή τους στην επιχείρηση απεγκλωβισμού. Στο νησί θα προσγειωθούν και τα 2 ελικόπτερα Σινούκ του Στρατού Ξηράς που έχουν μετασταθμεύσει στον 'Αραξο για τον ίδιο σκοπό.

Στην Κέρκυρα παραμένουν σε ετοιμότητα για να συνδράμουν στην επιχείρηση, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, και λάβουν σχετική εντολή από τις ιταλικές αρχές, τα 2 ελικόπτερα S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού και άλλο ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο νησί βρίσκονται επίσης άλλα 3 ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην Πρέβεζα έχει προσγειωθεί αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέροντας τα πληρώματα αντικαταστάσεως των μελών των ελικοπτέρων. Τα ξημερώματα αναμένονται στην περιοχή η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ και η πυραυλάκατος ΔΑΝΔΟΛΟΣ στην οποία επιβαίνει ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων.