X

Έρχονται χιόνια και θυελλώδεις βοριάδες

Αγριεύει πολύ ο καιρός από το πρωί της Τρίτης. Πυκνό χιόνι θα πέσει ακόμα και στα πεδινά.

Ant1news

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός αύριο Τρίτη από τις πρωινές ώρες με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής χώρας, τους θυελλώδεις βοριάδες 7-9 μποφόρ στο Αιγαίο και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις κατά τόπους σε Μακεδονία, Θράκη, νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, Θεσσαλία, κεντρική και ανατολική Στερεά (της Αττικής συμπεριλαμβανομένης), τις Σποράδες, την Εύβοια και την Πελοπόννησο (κυρίως ανατολική και νότια).

Ενδεικτικά υψόμετρα:

Βόρεια Ελλάδα: 50-100 μετρά

Θεσσαλία: 100-200 μετρά

Υπόλοιπη χώρα: 400-600 μετρά

Θυελλώδεις άνεμοι 7-9 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο με τάση περαιτέρω ενίσχυσης από τις βραδινές ώρες και με παράλληλη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια.

Καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα σημειωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Την Τετάρτη παραμονή πρωτοχρονιάς τα φαινόμενα θα συνεχιστούν κατά περιόδους ενώ από την πρωτοχρονιά και από τα βόρεια σταδιακά θα ασθενήσουν. Θα διατηρηθούν όμως οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος κατά τόπους στα βόρεια θα είναι ολικός.

Μέτρα για τους άστεγους

Σε ετοιμότητα τίθενται οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την υποστήριξη των αστέγων, λόγω των προβλέψεων για σημαντική επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

Από την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου, θα παραμένουν ανοιχτές όλο το 24ωρο δύο θερμαινόμενες αίθουσες:

- Η Λέσχη Φιλίας στη Γκράβα (Ταυγέτου 60 - τηλ. 210.2231419).

- Το Γραφείο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας στον Κολωνό (Λένορμαν και Αλεξανδρείας 35 - Τηλ. 210.5157882).

Ανοικτό όλο το 24ωρο θα είναι από αύριο και το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), στην διασταύρωση Σοφοκλέους και Πειραιώς 35.

Κλιμάκια του ΚΥΑΔΑ και 16 συνεργαζόμενων φορέων και οργανώσεων θα μοιράζουν κουβέρτες και τρόφιμα σε αστέγους συμπολίτες μας και με τη συνοδεία γιατρού και κοινωνικού λειτουργού θα ενημερώνουν, όσους το επιθυμούν, για να μεταφερθούν σε θερμαινόμενους χώρους.

Ακόμη, καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου θα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας με τους δημότες στον αριθμό 1595.

Οδηγίες προς οδηγούς για την κακοκαιρία  

Λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας, σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι εταιρείες λειτουργίας των κεντρικών οδικών αξόνων της χώρας, παρέχοντας μάλιστα και οδηγίες στους οδηγούς. Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ""Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου", ένα σημαντικό μέσο αποφυγής ταλαιπωρίας σε συνθήκες κακοκαιρίας είναι η πρόληψη, γι΄ αυτό συνιστάται σε όσους ταξιδέχουν τις επόμενες ημέρες να λάβουν κάποια απλά αλλά σημαντικά μέτρα:

-Προσπαθήστε να αλλάξετε το σχεδιασμό του ταξιδιού σας και να μετακινηθείτε πριν την έλευση ή μετά τη λήξη της κακοκαιρίας και κατά προτίμηση με το φως της ημέρας.

-Εάν δεν έχετε χειμερινά ελαστικά, τότε να έχετε πάντα μαζί μας αλυσίδες, τις οποίες πρέπει να έχετε τοποθετήσει και αφαιρέσει ξανά πριν ταξιδέψετε ώστε να είμαστε σίγουροι ότι είναι σε καλή κατάσταση.

-Φροντίστε να έχουμε πάντοτε όσο πιο γεμάτο γίνεται το ρεζερβουάρ, γιατί ενδέχεται το ταξίδι σας να διαρκέσει περισσότερο και να περιλαμβάνει στάσεις.

-Ακολουθείστε τις οδηγίες της Τροχαίας.

-Εάν χρειαστεί να σταματήσετε στον Αυτοκινητόδρομο σταματήστε μόνο δεξιά. Ειδικά η αριστερή λωρίδα πρέπει να μένει πάντα ανοικτή, καθώς εκεί κινούνται κατά κύριο λόγο τα εκχιονιστικά.

-Μην προσπερνάτε ποτέ τα εκχιονιστικά μηχανήματα. Ακολουθήστε τα σε ασφαλή απόσταση.