X

Norman Atlantic: 5 νεκροί, 407 διασωθέντες

Μετά από απίστευτη και πολύωρη ταλαιπωρία στη μέση της Αδριατικής, επιστρέφουν οι διασωθέντες. Επιβεβαίωσε ο υπ. Ναυτιλίας ότι άλλοι τέσσερις νεκροί βρέθηκαν στη θάλασσα.

Ant1news

Περίπου στις 7 το απόγευμα αναμένεται να φτάσει στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, που θα μεταφέρει διασωθέντες του «Norman Atlantic» στην Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο αριθμός των διασωθέντων από το πλοίο  έχει ανέλθει στους 407 όπως είπε σε νέα ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Λαγκαδιανός ενώ νωρίτερα ο υπουργός Ναυτιλίας επιβεβαίωσε ότι τέσσερις νεκροί βρέθηκαν στη θάλασσα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών στους πέντε.

Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος ανέφερε, επίσης, ότι οι ιταλικές Αρχές έδωσαν εντολή αποδέσμευσης του οχηματαγωγού πλοίου Cruise Europa από την επιχείρηση, προκειμένου να κατευθυνθεί με τους 69 διασωθέντες που επιβαίνουν σ’ αυτό προς το λιμάνι της Κέρκυρας και στη συνέχεια της Ηγουμενίτσας.

Όπως είπε ο κ. Λαγκαδιανός, οι ιταλικές Αρχές καταρτίζουν λίστες επιβαινόντων διασωθέντων για την ασφαλή αποβίβασή τους στα λιμάνια Πάτρας, Αγκόνας και Ηγουμενίτσας. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται κανονικά, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού.

 

Ελικόπτερο, τύπου Sikorsky, μετέφερε στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας επτά διασωθέντες. Τρεις έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ οι άλλοι τέσσερις έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία του νησιού.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Άμυνας οι Ιταλοί αποδέσμευσαν τα μέσα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης ενώ με εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια παραμένει η φρεγάτα «Ναβαρίνο».

Το «Norman Atlantic» βρίσκεται περίπου 1,5 μίλι από τις ακτές της Αλβανίας, προς τον νότο. Σύμφωνα με μέλος πληρώματος πλοίου, που βρίσκεται στην περιοχή οι ιταλικές αρχές έχουν ζητήσει και από τα δύο ρυμουλκά, που βρίσκονται στο σημείο, να παραμείνουν σε απόσταση περίπου 1,5 ναυτικού μιλίου από το πλοίο, ενώ δεν έχουν κάνει γνωστές μέχρι στιγμής τις προθέσεις τους για το που θα πρέπει να οδηγηθεί μετά το τέλος της επιχείρησης.

Παρά το γεγονός ότι η ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ ζήτησε, χθες, να οδηγηθεί το πλοίο στο κοντινότερο λιμάνι, οι ιταλικές αρχές επιμένουν να οδηγήσουν το πλοίο σε λιμάνι της Ιταλίας.

Χθες τη νύχτα, πραγματοποιήθηκαν τρεις προσπάθειες ρυμούλκησης του «Norman Atlantic», αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατό.